küszöB

A megunhatatlanul sokoldalú raklap

Nem egy új téma, de annyira sokféleképpen felhasználható, hogy az újrahasznosított dizájn rovatban mindenképpen szót kell ejtenünk róla. Tegnap például az egyik nagy bevásárlóközpont elegáns divatüzletének kirakatában kacsintottak rám a deszkalapok.  

Használhatjuk őket eredeti állapotában, azaz raklapként, vagy a szegeket eltávolítva szinte bármi készíthető az így nyert fa alapanyagból. A 3000 forint körüli raklap ár, valamint a szép rusztikus használt fa mindenképpen megéri a csiszolással, pácolással járó fáradalmakat. A raklapból készített tárgyak nem csak az ipari stílus rajongóinak otthonában mutatnak jól, hiszen a fa színezésével és kiegészítőkkel jól illeszthetőek bármilyen környezetbe. Na jó, talán egy barokk kastélyba kevésbé…

Ahogy a lakberendezés más területein, itt is fontos az egyensúly megtalálása, azaz egy vagy két karakteres darab hozzáad, túl sok viszont már elvesz a hangulatból. Az én kedvenceim azok a bútorok, ahol a fa eredeti színét pácolással vagy mintázatát antikolással emelik ki.

Nagyon tetszik például Tündéék gurulós dohányzóasztala, amit ún. whitewash technikával készített. Ez a festési mód nagyon jó antikolásra: egy meglévő sötét színre világosabb “bemosás” készül, azaz nem várjuk meg amíg megszárad a festék, hanem a felvitelt követően hagyjuk egy kicsit beszívódni, majd pár perc múlva letöröljük:

tunde_whitewash

Raklapból alapanyagból készülhet fali dekoráció, de használati tárgyak garmadája is, lehet fogas, palacktartó vagy konyhai eszközök tárolására alkalmas polc. A legegyszerűbb a dohányzóasztal, amihez csak gurulós lábakra van szükség, vagy a kanapé, amihez csupán egymásra kell helyezni a raklapokat, a munka nagy része itt inkább a matrac és a párnák elkészítése lesz. 

pallo_kuszob1

pallo_kuszob2

pallo_kuszob5

pallo_kuszob3

pallo_kuszob4

Ha valaki kedvet kapott a gyártáshoz, akkor itt talál ötleteket, hogyan válassza ki a jó minőségű alapanyagot, mire figyeljen stb.

Ha pedig nem vállalkoznál arra, hogy te gyárts raklapból bútort, de mégis szeretnél egyet, meg is rendelheted a Kalappnál.

 

Képek forrása:
TT
Ezermester
Pinterest

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!