küszöB

Reneszánszukat élő bontott téglafalak

Az interneten és ismerősök körében is azt tapasztalom mostanság, hogy újra dívik a beltéri látszó téglafal mint látványelem. Számos kérdés felmerülhet azokban, akik fontolgatják a látszó téglák enteriőrben való alkalmazását, így picit utánajártam, mik is az alap tudnivalók, mielőtt belevágnánk  egy saját téglafal projektbe.

tegla3

Látszó téglafalat kaphatunk akkor, ha a régi falazatról eltávolítjuk a vakolatot. Rendkívül szép felületek bukkanhatnak elő ilyenkor, amelyekben az alapos tisztítás és felületkezelés után sokáig gyönyörködhetünk anélkül, hogy folyton egy tonnányi port kellene feltakarítanunk. Érdemes szakember véleményét kérni a megfelelő impregnálóról,  amivel a felületet kezelni szeretnénk. Az impregnáló nagy előnye, hogy nem hagy nyomot, viszont megakadályozza a porosodást, eredeti bájában engedi tetszelegni a téglákat. Természetes anyagról lévén szó (a tégla agyagból készül égetéssel) melegséget sugároz, amire a narancsos, barnás, kopottas szín is ráerősít.

Teljesen különböző stílusú enteriőrökben is szuper látványelem a téglafal: legyen szó ipari loftról, rusztikus családi házról, de modern, vagy éppen country stílusú lakásokban is jól mutat. Érdemes jól átgondolni, hogy mekkora falfelületen szeretnénk téglaburkolatot, hiszen eltúlozva olyan érzésünk is lehet, mintha összenyomná a teret. Tény, hogy a kevesebb néha több – ez esetben is.

A másik módszer a téglafal kialakítására, ha bontott téglát vásárolunk. A szeletelt tégla nagyjából két centi teret vesz csak el a helyiségből, és a rakott fal úgy néz ki, mintha eredeti lenne. Mivel a bontott téglák régi épületek falait alkották, esélyünk van néha egy-két címerrel, monorgammal ellátott darabra is szert tenni. Ezek különös bájt kölcsönöznek a térnek.

Nagyon fontos, hogy rendelésnél mindig számoljunk rá plusz 25-30%-ot, hiszen a szállításnál gyakran törnek a darabok. Ha a bontott tégla mellett döntünk, és a sarkoknál is igényesen kinéző végeredményt szeretnénk látni, 45 fokban vágassuk le a szeleteket, és úgy illesztessük őket össze, mintha a sarok burkolata is egy darabból állna.

A fugázásnál egy centit érdemes hagyni, és ügyelni kell a homok színére, amit a habarcsba kevertetünk. Ha megszáradt a fuga, vizes kefével dörzsöljük le a sápadtkásnak tűnő falunkat, majd ha ismét megszáradt, utána jöhet az impregnálás, ami kihozza a szép téglaszínt.

Na, és persze ha valaki nem barátkozik meg a nyers téglaszínnel, vagy stílusban másra vágyik, festve is szuper mutatós.

tegla1

tegla5

tegla6

tegla4

tegla7

tegla2

 

Forrás: TérkultúraPinterestÁgy, Asztal, TV blog

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!