küszöB

Tónusok, formák, textúra és minta

Egy  újrahasznosított cementlapokból összeállított fal ihlette ezt a posztot, ahol a látvány annak ellenére volt harmonikus, hogy a színek és minták sokaságát helyezték szép sorba a falon.

De mi adja a harmóniát? Mivel szépségről és ízlésről van szó, nincsenek objektív válaszok. Elméletben különböző kategóriákba fogható össze mindaz, ami egy összképet, egy szoba, egy lakrész, egy burkolat összeállítását egységessé teheti. Ezek pedig a minta, színek vagy tónusok, formák, és a textúra. Minél több kategória egységes, annál egyhangúbb, konzervatívabb lesz a látvány. Ha az összes eltér, nehezen találjuk meg a harmóniát. Kettő vagy három egységével viszont izgalmas összhatást érhetünk el.

A már említett patchwork cementlap fal jó példa a méret, forma és textúra egységére, ahol egy-egy visszatérő mintázat tovább erősíti a látványt.  Már kissé nehezebb a dolgunk, ha egy letisztultabb, egyszerűbb verziót szeretnénk. A gyártók kínálatában találhatunk olyan sorozatokat, amelyekben hasonló színekben különböző mintákat válogattak össze, így ezek keverésével biztosra mehetünk.

kuszob_harmonia11

kuszob_harmonia6

kuszob_harmonia1

kuszob_harmonia5

Nagyon izgalmas végeredményt érhetünk el, ha olyan csempét választunk, ahol a méret azonos, de a színek és a textúra különbözőek, de játékos hatása van a jobb oldali képnek is, ahol az eltérő méretű és alakú darabokat a színtónus foglalja egységbe:

kuszob_harmonia7

A színek harmóniája azonban nem azonos színeket, hanem hasonló karakterű, tónusú színeket jelent. Ha minden egyszínű, unalmas, lapos lesz az összhatás. Azt a látványt érezzük a legharmonikusabbnak, ahol több rétege van a színek és minták keveredésének. Ebben az enteriőrben például a pasztelles, natúr árnyalatok és minták adnak kifinomult, letisztult képet:

kuszob_harmonia3

A színek összefogó erejére egy izgalmas megoldás, ha mintás és egyszínű, különböző textúrájú anyagokat kombinálunk.  A kevesebb szín elegánsabb,  a több vagányabb hatást eredményez:

kuszob_harmonia9

Aki pedig már haladó szintre vitte az anyagok, méretek és színek keverését, próbálkozzon a mintákkal. Ha színben és tónusban egységes mintázatokkal dolgozunk, elegáns hatást érhetünk el, de elütőek kombinálásával vadabb összképet kapunk:

kuszob_harmonia_2

kuszob_harmonia10

Korábban írtam már a fehér egységesítő erejéről. Ha színes tárgyakat szeretnénk halmozni, vagy sokszínű párnákkal, textilekkel díszítjük otthonunkat, érdemes fehér, vagy törtfehér falakkal kiemelni a színek kavalkádját. Ez az enteriőr szerintem sokkal jobban működne fehér falakkal, és világosabb, neutrálisabb színű kanapéval:

kuszob_harmonia4

Nevezzetek konzervatívnak, de számomra a színek, formák és minták keverése már túl sok. És nehéz változtatni is, hiszen mondjuk egy díszpárna lecserélésével nem változik meg az összhatás. Tehát úgy gondolom költséghatékonyabb ebben az esetben egyszerűbbnek lenni.  De ízlések, és pofonok… a lényeg, hogy merjünk kombinálni, mert többféle harmónia létezik. Jó kísérletezgetést!

Képek: saját, PinterestPataki Tiles

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!