küszöB

Beton és bőr, a főnixmadárként újjászületett hotel története

Az előző, lépcsőkorlátos bejegyzésemhez képeket, ötleteket keresgélve akadtam rá az alábbi, portugál hotelre. Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét – tartja  a mondás. Példaértékű az, ahogyan a szörnyű tragédia ellenére a tulajdonosnő nem adta fel álmát, a hátrányból előnyt kovácsolt. Engem nagyon megérintett a története. 

A Casa do Conto (Történetek Háza) egy hat szobás kis butik-hotel, amely Portó városának művészeti galériákkal tűzdelt Cedofeita negyedében található. A szállodának helyet adó épületet 2008-ban vásárolta meg és kezdte felújítani Alexandra, a tulajdonos. 2009 márciusában, pár héttel a szálloda megnyitója előtt egy hajnalon tűz ütött ki, és 12 óra alatt porig égett a hotel. Minden odalett.  De Alexandra nem adta fel. Barátai támogatták, a helyi galériák képeket ajánlottak fel és aukciót szerveztek a projekt megmentésére.  Így hamvaiból, főnixmadárként kelt életre az új dizájn-hotel, minimalista stílusban, sok betonnal és vintage bútorokkal.

A XIX. századi polgári házat eredeti fényében, a fenyő falburkolatokkal, nagypolgári lépcsővel, stukkókkal, klasszikus bútorokkal állította helyre a tulajdonos, csak néhány modernebb elemet vitt bele a nagyobb kényelemért. „Soha nem felejtem el az a napot” – meséli Alexandra. „Két részre osztja az életemet. Van előtte és van utána. Talán csak azért nem őrültem bele ebbe az egészbe, mert azonnal elkezdtem a megoldáson dolgozni. Nem hagyhattam, hogy az előző 6-7 év munkája eltűnjön. Nemcsak az én munkám, a teljes csapat munkája. Nem tudtam, hogy miből, nem tudtam, hogy hogyan, de újra nekikezdtem. Amikor végre beengedtek a tűzoltók, készítettem egy képet az egyetlen épen maradt falról. Ez az új projektben kulcsfontosságú szerepet kapott: akkor született meg a két torony és az új lépcsőház terve. Lehetetlen lett volna eredetiben visszaállítani a polgári stílusú faburkolatos házat. Túl drága is lett volna. Ami megmaradt azok az arányok, a központi lépcső és a felső bevilágító-ablak. A beton pedig, mint egy zárvány, ami őskövületet foglal magába, megőrzi, hogy milyen volt korábban a ház.”

Alexandra olyan építészeket és barátokat hívott meg az új projektbe, akik ismerték az eredeti házat. Ők írták a szobák mennyezetén található inspiráló szavakat, történeteket. Az eredeti berendezés is megsemmisült a tűzben. Egyedi darabok voltak minden szobában, különböző korok különböző stílusai rétegekben rakódtak egységes hangulattá. Mindez megismételhetetlen lett volna. Két tárgy maradt meg az eredeti koncepcióból, a lépcsővel szembeni óriási tükör, ami még Alexandra nagyapjáé volt, és a zongora. Ezek megmenekültek a tűztől, mert még nem vitték át őket a házba, túl nehezek voltak. Szerencsére.  Az új beton enteriőröket puha szőnyegekkel varázsolták melegebbé és férfias bőr bútorokkal, klasszikus kiegészítőkkel tették egyedivé. „Tudom, hogy semmi nem történik véletlenül. 2007-ben, amikor elkezdtem tervezni a szállodát még nem voltak hasonlóak, de ma már több, eredeti XIX. századi hangulatú butik-hotel van szerte a városban. De ilyen, mint a Casa do Conto, egy sincs.”

Alexandra limonádéja modern, izgalmas és nagyon egyedi lett.

casadoconto_kuszob3

casadoconto_kuszob6

casadoconto_kuszob9

casadoconto_kuszob8

casadoconto_kuszob7

casadoconto_kuszob5

casadoconto_kuszob4

casadoconto_kuszob2

casadoconto_kuszob1

 

Képek, és eredeti cikk: Jo&So

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!