küszöB

Rétegezés a fürdőszobában

Biztosan többen hallottátok már a réteges öltözködés kifejezést, ami ebben az időben kifejezetten aktuális. Valami hasonlót takar a lakberendezési szaknyelvben is ez a fogalom, bár ott a rétegezés jelentése kiegészül az egymás mellé helyezett tárgyakkal is, nem csak az egymásra tett darabokat jelenti.

A szoba hangulatát több felület, réteg határozza meg, ezek harmóniája, vagy éppen diszharmóniája adja a kívánt összhatást. A szoba alap rétege a fal és a padló és ezek burkolatai, ezt követik a legfontosabb bútorok és textilek (függöny, szőnyeg) majd a kiegészítő bútorok, díszpárnák, dekoráció és a növények. Ezen a linken egy ügyes kis animációt láthattok a rétegezés szemléltetésére.

A fürdőszoba esetében, ahol sem függöny, sem szőnyeg, sem díszpárnák nem állnak rendelkezésre, nehezebb dolgunk van.  Ráadásul a legtöbb otthonban ez a legkisebb, vagy második legkisebb helyiség, így kiegészítő bútorok, dekoráció elhelyezésében sincs túl nagy szabadságunk. A látvány rétegezését itt különböző méretű, színű és formájú csempék használatával érhetjük el. Az alábbiakban összeszedtem néhány látványos példát:

csempe_kuszob1

csempe_kuszob2

csempe_kuszob3

csempe_kuszob4

A nagy méretű csempéket kisebb formátumú, esetleg eltérő formájú csempékkel kombinálhatjuk. A legkisebbre vágott csempét már mozaiknak nevezik. Ezek a mozaik csempék azonban kifejezetten drágák.

Amikor ideköltöztünk és felújítottuk a fürdőszobát, beleszerettem egy katalógusban látott vízszintes, vékony csíkokból álló mozaikcsempébe, ami nagyon hasonlított a fenti harmadik kép jobb oldali, szürke-fekete mozaikjához. Meg is kerestük a forgalmazót, de a négyzetméterár láttán teljesen kiábrándultam. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha nagy méretű lapokból elkészítenénk ezt a mozaikot. Találtunk egy gyönyörű, két színtónusban is elérhető nagy lapot és ezek vágásával készült mind a padló kisebb, parketta-hatású vágása, mind a kád oldalára, a mosdópult és a wc fölé kerülő csempe, amely így töredékébe került az eredetileg kiszemelt mozaiklapoknak, miközben ugyanazt a rétegezett hatást értük el:

csempe_kuszob5

A csempék vágását szakemberre bíztuk, akik vízsugaras technikával szeletelték fel: “a legnagyobb előnye a vízsugaras vágásnak, hogy ez egy hidegvágási eljárás, így gyakorlatilag minden anyag vágására alkalmas. Olyan jó minőségű felületet lehet biztosítani, mely nem igényel további megmunkálást. Bonyolult alakzatok vágására a vízsugaras vágás különösen hatékony eljárásnak mondható, hiszen így minden alakzat kivágható. Rugalmasan kezelhetőek az apró méretváltozások, illetve az egyedi minták is. Az a lehetőség, hogy egy vágást az anyagban bárhol el lehet kezdeni, valamint a minimális vágórés lehetőséget ad a minél tökéletesebb anyagkihasználásra, kevés tehát a hulladék.” 

Mindenképpen ajánlom, hogy vagy kockás papíron, vagy egy grafikai program segítségével készítsetek részletes rajzot a szükséges méretekről, és érdemes látványtervet is gyártani egy-két papírból lemakettezett csempe segítségével, hogy el lehessen képzelni a végeredményt, ahogyan ezt tették a fenti első, jobb oldali képen a drága mozaikok csoportosításával. 

Forrás: Pinterest,  saját képek
Vízsugaras vágás a mi csempéinken, és annak leírása: Woldem

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!