küszöB

Térelválasztók a gyakorlatban

A héten már egyszer elmélyedtem a különböző térelválasztási lehetőségekben, és most megint szembejött a téma, ezúttal gyakorlatban. Egy nagyszerűen felújított barcelonai lakásra bukkantam, ahol a térelválasztók, falak híján, rendkívül fontos szerepet töltenek be.

Az apartman alapvető problémája az volt, hogy előző tulajdonos mindenhova falakat húzott, amelyek a természetes fény útját állták. A tervező két részre osztotta a teret, egyik oldalra az intim zónákat – hálószoba és fürdő – sorolta, a másik részben kaptak helyet a közösségi terek: a konyha és a nappali. Az újragondolt enteriőrben könnyű textilek, könyvespolcok és stílusos növénytartók határolják el egymástól a különböző funkciókat. A hálószoba és a fürdőszoba is egy légtérben található, szoba végben áll a szekrénybe süllyesztett mosdó, míg a zuhanyzó és a WC egy üvegfallal határolt kis beugróban lett kialakítva.

További érdekesség, hogy a tervező megszabadult az álmennyezettől, ezáltal látható váltak a csodaszép fagerendák is. Ezzel a lépéssel a belmagasságot is sikerült majdnem egy méterrel megnövelni, amely szintén felelős a tér tágasságáért. A régi cementlapok felújításával a lakás régi karakterének megőrzése érdekében tettek fontos lépéseket. A nappali és az erkély közé ékelődött be egy keskeny télikert, ahol szintén kiverték a falakat, a helyiséget most egy apró szintkülönbség és burkolatváltás jelöli.

A felesleges falak megszüntetésével és ötletes térelválasztók alkalmazásával megnövekedett az élettér és immár semmi sem gátolja a napsugarak szabad beáramlását. Ha kíváncsi vagy a részletekre, katt a lenti linkre, érdemes!

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_1568_4-852x609

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_7

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_6

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_5

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_3

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_2

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_1

Forrás: Dezeen

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!