küszöB

Nagy karácsonyi lámpa diy

Bagolyka a legutóbbi posztjában mesélt arról, hogy a Feilo Sylvania kínálatában lelt megoldást étkezőasztalának megvilágítására. Olyan izzót választott amellyel az eddig használt hagyományos égőt lecserélheti egy meleg fényű energiatakarékos fényforrásra. Igen, ma már a technikai fejlesztéseknek köszönhetően a LED-es fény is lehet meleg és adhat kellemes, szemnek nem bántó megvilágítását is.

Ez a felfedezés adta az ötletet, hogy megnézzük közelebbről is az imént említett gyártó Toledo Retro fényforrásait. Saját készítésű lámpagyártásba fogtunk, a lámpaszerelés klassz csapatépítő volt kis szerkesztőségünknek: fúrtunk-faragtunk, színre fújtunk, vezetékeket kötöttünk be, izgi volt! Elgondolkoztunk rajta, hogy hogyan tudnánk a különböző formákat –  hagyományos kialakítású, kis gömb, nagy gömb, gyertya és csavart gyertya formákat – gyakorlatban is kipróbálni.  Karácsony közeledtével adott volt a téma, három koncepciót szavaztunk meg és egy kis újrahasznosítást, illetve a tárgyak újragondolását is belecsempésztük: geometriai, klasszikus és az abszolút karácsony lettek a nyertesek.

A lámpákhoz nélkülözhetetlen alapanyagokat – textilkábeleket, foglalatokat, mennyezeti rózsákat  – a Tilkánal szereztük be, akik a cuccok átvételekor tartottak egy hasznos tanácsokkal teletűzdelt gyorstalpalót is.  A lámpák összerakását Bagolyka műszerész édesapja segítette némi szerelési munkával és szakmai tanácsadással, ezúton is köszönjük. Ha házilag szeretnétek, villanyszerelő bevonása nélkül megugrani a feladatot, mindenképpen javasoljuk, hogy kérjétek ki a Tilka szakembereinek segítségét, mert a két vagy három eres kábel kiválasztásától a földelt, nem földelt foglalatokon át a tehermentesítő használatáig mindenben tudnak tanácsot adni, de azt is vállalják, hogy a megálmodott kábelt, foglalatot, és kapcsolót össze is szerelik nektek. 

A geometriai karácsonyhoz egy geometriai formájú arany színű mécses tartót szereztünk be, és fúrtunk át a kábel átvezetéséhez. Ebből egy asztali lámpa lett, amihez egy csodaszép aranyfényű vintage fényforrást használtunk. Meghitt hangulatot varázsolhatunk vele a hálószobába, de az ünnepi asztal dísze is lehet.

kuszob_diylampak4
kuszob_diylampak3

A klasszikus karácsonyhoz Zsófi egyik kiselejtezett kuglóf sütőjét fújtuk le bronz színűre, antik hatást kölcsönözve ezzel a konyhai eszközből lámpatestté avanzsált sütőformának. Konyhapult vagy étkezőasztal megvilágításához lehet stílusos kiegészítő. (Itt például nagyon fontos a fém forma miatt az érintésvédelem, a megfelelő földelés!)

kuszob_diylampak2

Az abszolút karácsony koncepciót az ünnepre jellemző három színes – zöld, piros és fehér – kábelen logó csupasz izzóval valósítottuk meg.

kuszob_diylampak1

JÁTÉK!
Mivel nem tudtunk megegyezni, hogy melyik lámpa kié legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy a karácsonyi lámpákat kisorsoljuk közöttetek!  Ez lesz a mi ajándékunk a fa alá, játékra fel!

A játék menete: oszd meg a Facebook bejegyzést, és írd meg a blog FB oldalán kommentben, hogy melyik lámpa (1. geometriai, 2. klasszikus, 3. abszolút karácsony) tetszik a legjobban! A bejegyzést megosztók és kommentelők között december 18-án kisorsoljuk a lámpákat.

 

Fotók: saját

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!