küszöB

Kültéri árnyékolás meleg napokra

Olvashattatok már nálunk egy összefoglalót a belső árnyékolókról Tünde tollából, most a téma aktualitásából fakadóan következzenek a legnépszerűbb külső árnyékolók a teljesség igénye nélkül. Esetükben nemcsak a napfény elleni védelem és a kinézet fontos, hanem a strapabírásuk is, hiszen az időjárás viszontagságai nem fogják őket kímélni.

Egy jó masszív redőny az árnyékoló szerepe mellett télen a hidegtől, nyáron a melegtől is óv. A külsőtokos redőnyök között találunk műanyag, vagy alumínium változatokat is, előnyük, hogy utólag bármilyen nyílászáróra felszerelhetőek, akár teljes sötétítésre is képesek, de a bejutó fény mennyisége szabályozható is általuk. Az alumínium változat hosszabb élettartamot, jobb hőszigetelést és mechanikai védelmet ígér, mint műanyag társai, ennek megfelelően árban is magasabb. A redőnyök motorizálásáról, zajcsökkenésről, beépített szúnyoghálóról is kérjük ki szakember véleményét, mielőtt döntenénk, hiszen a kényelem és a biztonság érdekében ezek is fontos szempontok. A zsaluzia a nyílászáró külső oldalára szerelt, alumíniumlapokból álló árnyékoló. Masszívabb, erősebb, mint kistestvére, a beltéri reluxa, és az időjárás viszontagságainak ellenáll.

A személyes kedvencem, a zsalugáter szintén a nyílászáró külső részére kerül. Ahogy a nevében is benne van, zsalukból áll össze, kinyitható és becsukható, mint az ablak. Általában fából készül, így festéssel könnyen igazítható a ház megjelenéséhez. Lamellái állíthatóak, így,  szabályozhatjuk, hogy mennyi fényt engedjünk be otthonunkba. Az árnyékolás mellett stílusos is, hőszigetel is, védi a nyílászárót, sőt, ha teljesen bezárjuk, akkor is enged be minimális levegőt a lakásba.


Bár hasonló szerepet tölt be, mint a zsalugáter, a spaletta teljesen tömör, se fényt, se levegőt nem enged át, tehát mindenféle külső behatással szemben teljes körűen védi a nyílászárókat. Legtöbbször nyaralók nyílászáróin látom előfordulni, szintén könnyedén a ház stílusához igazíthatóak színben, faragásban, mintában.

A textilből készült, ház falára szerelhető napellenzők esetében is törekedjünk minőségi darabot választani. A strapabíró anyag mellett nagyon fontos, hogy a tartószerkezete is jó minőségű legyen, így ugyan borsosabb árért, de hosszú életű darabot kaphatunk, és biztosak lehetünk benne, hogy a nyári viharok, jégeső nem fogja szétszaggatni, és a falunkon sem fog rozsdás paca végigcsurogni.

A napvitorla jellegzetes formavilága és sokszínűsége miatt közkedvelt kültéri árnyékoló lett az utóbbi években. Légies, variálható, és a napsugarak beesési szögének megfelelően állíthatjuk be, hol adjon hűsítő árnyékot. Fontos, hogy legyen hova rögzíteni a végeit.

A közkedvelt napernyő is a külső árnyékolók közé tartozik. Nagyon fontos, hogy a talpas tartószerkezete és textil anyaga jó minőségű legyen, így sokáig tud kellemes árnyékot és stílusos hangulatot biztosítani a kertekben, vendéglátóhelyeken.

Forrás: arnyekolas.hu, Lakberinfo, Horváth és fiai

Képek: Pinterest

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anna Kele says:

    A praktikusság mellett az árnyékolás és a díszítő funkció harmóniája lényeges szempont lenne azok számára, akik törődnek a környezetükkel. Természetesen az időjárás (a szél, eső) viszontagságait is állniuk kell, ami bizony próbára teszi a tervezőket !


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!