küszöB

Hangulatkeltés

November közepe van és már forralt bort árulnak a Móriczon, és szól a Jingle bells a plázákban. De nekem nem ettől lesz karácsonyi hangulatom. Az ünnepi készülődés számomra az adventi naptár elkészítésével kezdődik. A kicsik imádják keresgélni a napokat és az apró ajándékokat, de nálunk a nagyoknak is jár adventi kalendárium. Már hagyomány, hogy külföldön dolgozó férjem annyi kis ajándékot kap, ahány napig nem látjuk egymást decemberben.  A csomagocskákba csokoládé, tea és apró figyelmességek kerülnek, de évről évre igyekszem megújítani a koncepciót. Főleg magam miatt, hogy ne unjam meg a készülődést. Csináltam naptárt karácsonyfa formára vágott és egymáshoz kötözött faágakból,  kis zsákocskákkal, dísztettem papírdobozkákat szalvétatechnikával, de konzervdobozokkal is bűvészkedtem már.

Mivel sok kis apró ajándékra  (ha a teljes decemberi naptárat elkészítjük a Jézuska érkezéséig, akkor 23 darabra) lesz szükség, érdemes már nyár környékén végiggondolni, hogy miből van sok a lakásban, és elkezdeni gyűjtögetni pl. a kedvenc lekvárunk üvegeit vagy az imádott kukoricakonzerv dobozait, stb. Ami minden lakásban fellelhető alapanyag, az a wc papír-guriga, de ha valaki szokott varrni, akkor maradék anyagokból, textilekből is készíthet kis zsákocskákat. Régi újságpapírokból is nagyszerű tölcséreket, csomagocskákat varázsolhatunk, melyeket könnyedén egy vállfára vagy faágakra lógathatunk, de a rozsdásodó muffin sütőformát is újrahasznosíthatjuk! Az ünnep fényéhez zöld, piros vagy arany, ezüst festékekre illetve csomagolóra, kötözőre, esetleg némi csillámporra lesz csak szükség. Összegyűjtöttem pár klassz ötletet, jó inspirálódást! 

kuszob_advent

kuszob_advent2

kuszob_advent3

kuszob_advent4

kuszob_advent5

kuszob_advent6

kuszob_advent7

kuszob_advent8

Képek: Pinterest

Borból lettünk…

Az első boros ládával Spanyolországban találkoztam. Az egyetem végén au-pairként dolgoztam Alicantétól nem messze egy kisvárosban. A srácok anyukája ládaszámra rendelte a könnyed helyi fehérbort, a Viña Solt. A bor nem nyűgözött le, de az égetett logójú Torres fadoboz annál inkább. És ez a szenvedély azóta is tart.

Pár évvel ezelőtt eljutottunk a festői bordói faluba, Saint Émilion-ba. Ha már ott voltunk, bort is vettünk, de inkább boros ládákra vadásztam. Az eladó teljesen bolondnak nézett, amikor a borválogatásokat nem évjárat és pincészet,  hanem a doboz színes felirata alapján választottam ki. Azt sem értette, miért ér a fülemig a szám, amikor 10 euró pluszt kért a különleges vintage boroknak fenntartott arany-piros nyomatú dobozért,  amibe pár üveg nem túl drága bort pakoltam. Ő még nem sejtette, hogy 10 euórért én egy éjjeliszekrényt vásároltam nála.

boros_kuszob02

 

Sokféle módon hasznosíthatók újra a boros dobozok. A képkeresgélés közben izgalmas hordó-bútorokra és lámpákra is leltem. Borból bútorrá válogatás következik: 

boros_kuszob4

boros_kuszob1

boros_kuszob2

boros_kuszob3

boros_kuszob5

boros_kuszob7

boros_kuszob6

boros_kuszob8

Forrás: 
Saint Émilion: saját
bútorötletek: Pinterest

Mire jó egy faág?

Ha nyitott szemmel járunk, kincsekre lelhetünk. Lakásunk ajtaján kilépve jobb sorsra érdemes tárgyak várnak ránk, például egy lomtalanításkor kidobásra ítélt hokedli egy kis kreativitással éjjeliszekrényként születhet újjá, de így járhat egy tengerparton gyűjtött kavics, amiből remek hűtőmágnes válhat, vagy egy viharban letört faág, amely sokféle módon használható a lakásban. Ebben a rovatban az újrahasznosított dizájné lesz főszerep. 

Nyaralás alatt találtam a Balaton parton egy faágat, ami vélhetőleg egy korábbi viharban tört le. Gondoltam kicsit kezelésbe veszem, hogy remek dekorációs eszköz váljon belőle. Először a gyerekszobába képzeltem, de az amúgy is bőségesen dekorált szoba már nem bírta volna el. Körbeszaladtam hát az ággal a lakásban, de nem találta meg a helyét. Majd Ági barátnőm közelgő esküvőjére és lakására gondolva döntöttem úgy, hogy nála lesz a legjobb helyen. 

Az ágról először lefejtettem a háncsot, majd felületét simára csiszoltam, végül egy színtelen lazúrral kentem le, hogy megfelelően kiemeljem a mintázatát és a színét. Sokat törtem a fejem, hogy mit aggassak rá, ami egyrészt tetszetős, másrészt valamiképp utal a nagy eseményre is. Végül a Boróka Otthonboltban találtam rá a betűnyomattal díszített kicsi levendulazsákokra. Így az alkalomhoz illő L O V E betűs zsákok jöttek velem a boltból. 

A faágra semmiképp sem akartam örökre ráerősíteni a zsákokat, hiszen ezerféle dekoráció elkészítéséhez szolgálhat alapul. Íme egy válogatás, az, hogy Áginak végül melyik tetszett a legjobban legyen egy következő poszt témája. 

8f4dd0b2b6efd16de3839becc03311a0

84bd0a204f9a90590984c7b23aa55c86

4579ddd9d661fdd409ebfe54f3980794

(tovább…)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!