küszöB

Lakásbemutató klasszikus, rusztikus és indusztriális elemekkel

Nadrágszíj újrahasznosítva, avagy bőr a lakberendezésben

A minap a kisföldalattin utaztam, ahol a használatban szépen megkorosodott bőr kapaszkodók lógtak a metrókocsi mennyezetéről. Erről jutott eszembe, hogy manapság egyre több helyen és egyre ötletesebben alkalmazzák ezt a rég elfeledett kiegészítőt a lakberendezésben, és igazán szuper dolgok születnek. A legjobb az egészben, hogy az anyag újrahasznosító, ne dobjuk hát ki megunt nadrágszíjainkat, táskapántjainkat, hanem alkossunk valami újat. Ha nagyobb mennyiségre lesz szükségünk, bőrösnél szerezzünk be maradék anyagokat.

A bőr minden anyagnak jól áll, izgalmas kombinációk születhetnek, ha fával, betonnal vagy papírral társítjuk. Ez utóbbira remek példa a Paper Up papírmasszából készült lámpája. Polcok esetén a konzolokat is tökéletesen helyettesítik a bőrszíjak, tök jól állnak például egy tölgyfából készült polclapnak. Segítségükkel keretbe is foglalhatjuk a tárgyakat, – például tükröt vagy órát –  a bőrszíj itt egyben akasztóként is funkcionál. Igen, akasztónak vagy fogantyúnak is kiváló, legyen szó akár komódról vagy horgolt, illetve drótkosárról. Nekem az újságtartó gyanánt a falra erősített szíjak nagyon bejönnek, remekül tudnám a hálószobában hasznosítani.

 

Forrás: Design&Paper, Pinterest

Jótékony design

Két szuper tehetséges tervező összefogásából született ez a két beton asztalka, amelyek egy jótékonysági árverésen találtak gazdára. A designereket AB concrete design-t és Hannabit már bemutattuk a magyar tervező rovatban, mindkettőjük munkájáért rajongunk, ezért együttműködésük eredményének is itt a helye blogon! 

Az egyedi beton asztalok egy autista művész, Bihari László inspirációs alkotásai alapján készültek, határozott cél volt, hogy a rá jellemző vonalvezetési technika és annak erőteljes nyomatéka tetten érhető legyen a végeredményben is. Ennek érdekében a beton felület megmunkálásához a karcolásos technikát alkalmazták, illetve mesterségesen létrehozott buborékok díszítik az asztallapot. Az asztalkák az Autistic Art árverésen nagyon szép összegért keltek el, amellyel az autista művészet népszerűsítésén túl, az autista lakóotthonok fenntartásához is hozzájárultak. 

14955887_1372789622762261_5227490057536680961_n

14671340_1342700495771174_8151730010274558798_n

14947946_1372789619428928_6966829172865490290_n

14690933_1342700249104532_8235827808042094887_n

14657447_1342700989104458_3458894847478477541_n

 

Forrás: Hannabi facebook

 

Izgalmas beton vol. 2.

Megint beton, nem véletlenül. Ez az ipari alapanyag sok hazai designert megmozgat és tervezésre késztet. Mi meg hálásak lehetünk nekik, hogy a belőle készült tárgyakat életünk részéve teszik, és sokrétű szürkeségükkel kiszínezik hétköznapjainkat. Az .ab concrete design, azaz Boldog Anita alkotásai közül leginkább a polc és az akasztó fogott meg. Érdekes, mert az alapanyag tulajdonságait ismerve, a beton megformázása mégis a puhaság érzetét kelti. Neve is, Concretediction két szó – beton és ellentmondás – összekapcsolásával született. Az erezett kaspó és a szépen legömbölyített mécsestartók is Anita kreativitását dicsérik, de felhívnám a figyelmet a szuper vicces mézes mackó virágtartóra is.

Anita kültérre is tervez, nemzetközi elismerést vívott ki Uszika névre hallgató úszó(!) közösségi bútorával, amely a belső levegőnek, a pontosan kiszámított anyaghasználatnak és megtervezett formának köszönhetően képes fennmaradni a vízen. Sikerességét bizonyítja, hogy szárazföldi változat, virágtartó és szabadtéri tűzrakóhely is készült belőle.

_9160577.gallery

abconcretediction_03

_9160572.gallery

abconcretedesign_blubsetwhite1

planters04

planters02

floaty01

floaty-garden01

10

18

 

Forrás: .ab concrete design

 

 

Beton és bőr, a főnixmadárként újjászületett hotel története

Az előző, lépcsőkorlátos bejegyzésemhez képeket, ötleteket keresgélve akadtam rá az alábbi, portugál hotelre. Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét – tartja  a mondás. Példaértékű az, ahogyan a szörnyű tragédia ellenére a tulajdonosnő nem adta fel álmát, a hátrányból előnyt kovácsolt. Engem nagyon megérintett a története. 

A Casa do Conto (Történetek Háza) egy hat szobás kis butik-hotel, amely Portó városának művészeti galériákkal tűzdelt Cedofeita negyedében található. A szállodának helyet adó épületet 2008-ban vásárolta meg és kezdte felújítani Alexandra, a tulajdonos. 2009 márciusában, pár héttel a szálloda megnyitója előtt egy hajnalon tűz ütött ki, és 12 óra alatt porig égett a hotel. Minden odalett.  De Alexandra nem adta fel. Barátai támogatták, a helyi galériák képeket ajánlottak fel és aukciót szerveztek a projekt megmentésére.  Így hamvaiból, főnixmadárként kelt életre az új dizájn-hotel, minimalista stílusban, sok betonnal és vintage bútorokkal.

A XIX. századi polgári házat eredeti fényében, a fenyő falburkolatokkal, nagypolgári lépcsővel, stukkókkal, klasszikus bútorokkal állította helyre a tulajdonos, csak néhány modernebb elemet vitt bele a nagyobb kényelemért. „Soha nem felejtem el az a napot” – meséli Alexandra. „Két részre osztja az életemet. Van előtte és van utána. Talán csak azért nem őrültem bele ebbe az egészbe, mert azonnal elkezdtem a megoldáson dolgozni. Nem hagyhattam, hogy az előző 6-7 év munkája eltűnjön. Nemcsak az én munkám, a teljes csapat munkája. Nem tudtam, hogy miből, nem tudtam, hogy hogyan, de újra nekikezdtem. Amikor végre beengedtek a tűzoltók, készítettem egy képet az egyetlen épen maradt falról. Ez az új projektben kulcsfontosságú szerepet kapott: akkor született meg a két torony és az új lépcsőház terve. Lehetetlen lett volna eredetiben visszaállítani a polgári stílusú faburkolatos házat. Túl drága is lett volna. Ami megmaradt azok az arányok, a központi lépcső és a felső bevilágító-ablak. A beton pedig, mint egy zárvány, ami őskövületet foglal magába, megőrzi, hogy milyen volt korábban a ház.”

Alexandra olyan építészeket és barátokat hívott meg az új projektbe, akik ismerték az eredeti házat. Ők írták a szobák mennyezetén található inspiráló szavakat, történeteket. Az eredeti berendezés is megsemmisült a tűzben. Egyedi darabok voltak minden szobában, különböző korok különböző stílusai rétegekben rakódtak egységes hangulattá. Mindez megismételhetetlen lett volna. Két tárgy maradt meg az eredeti koncepcióból, a lépcsővel szembeni óriási tükör, ami még Alexandra nagyapjáé volt, és a zongora. Ezek megmenekültek a tűztől, mert még nem vitték át őket a házba, túl nehezek voltak. Szerencsére.  Az új beton enteriőröket puha szőnyegekkel varázsolták melegebbé és férfias bőr bútorokkal, klasszikus kiegészítőkkel tették egyedivé. „Tudom, hogy semmi nem történik véletlenül. 2007-ben, amikor elkezdtem tervezni a szállodát még nem voltak hasonlóak, de ma már több, eredeti XIX. századi hangulatú butik-hotel van szerte a városban. De ilyen, mint a Casa do Conto, egy sincs.”

Alexandra limonádéja modern, izgalmas és nagyon egyedi lett.

casadoconto_kuszob3

casadoconto_kuszob6

casadoconto_kuszob9

casadoconto_kuszob8

casadoconto_kuszob7

casadoconto_kuszob5

casadoconto_kuszob4

casadoconto_kuszob2

casadoconto_kuszob1

 

Képek, és eredeti cikk: Jo&So

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!