küszöB

Sárga kereszt, rézcsövek, Pantone szék

A mai külföldi kitekintőben belesünk egy fiatal lány, Sibylle berlini lakásába. Berlin sokszínűségével, történelmi múltjával és kreativitásával nagy hatással van a lakás bérlőjére, aki saját stílusát egyszerűen csak a modern és a bolhapiac ötvözésével írja le. Sibylle remekül vegyíti e két merőben eltérő irányt és végeredményül egy eklektikusan vagány otthont kapunk. 

Az előszobába lépve egy freskóval találkozunk, melynek érdekessége, hogy a stilizált szarvas nem a falról néz le ránk, hanem a hajópadlón kapott helyet. Itt található egy saját készítésű pad is, amelyet a tetejére hanyagul ráejtett birkabőr tesz teljessé. A fogasként használt rézcsövek a hálószoba és a dolgozósarok egységében két betonkocka talapzaton álló ruhatartó állványként köszönnek vissza. Egyik oldalán egy lazán a falhoz támasztott tükör nyújtózkodik a mennyezet irányába, másik oldalán egy fémlábakon álló tömörfa asztal található, mögötte egy klasszikus, hófehér Pantone szék foglal helyet. A szemetes funkcióját egy régi zománcvödör tölti be.

A lakó kedvence a kanapé a nappaliban, amit saját kezűleg újított fel, ezt egy feketére pingált kerekeken álló raklapasztal egészíti ki. A falra egyszerű keretbe foglalt fekete-fehér fotók kerültek, amelyek helyét egy hatalmas sárga kereszt jelöli ki. Remek bizonyíték ez arra, hogy milyen jól mutat együtt az élénk sárga a monokróm színvilággal, azonnali helyet követelve a vidámságnak.  A konyha inkább a modern vonalat képviseli, itt kiegészítők szintjén érhetjük tetten a bolhapiacot, régi fonott kosarak és feliratozott fa tároló ládák képében.

 

Forrás: Apartment Therapy

 

 

 

Dobozolás, de nem Tóték

Korábban Emlékgyűjtemény című posztomban az utazásokkal kapcsolatos élmények tartósítása kapcsán említettem a fém teás, kávés és csokoládés dobozokat, melyek gyakorta kerülnek be a bőröndünkbe. Legutóbb Portóból cipeltem haza egy elég nagy méretű aranyosan csillogó dobozt. Most Tünde inspirálására külön posztot szentelek nekik. 

Talán azért is szerettem bele a fém dobozokba, mert a  bolhapiacokon fillérekért juthatunk hozzá csodás darabokhoz. Csak nagyon ritkán képviselnek nagyobb értéket, hiszen élelmiszerek csomagolásaként körülbelül annyit értek, mint ma egy sörösdoboz. Mégis, ha az otthonunkhoz színben és hangulatban passzoló darabra bukkanunk, fel lehet vele dobni akár a konyhát, akár a nappali vagy a hálószoba polcait. Lehet belőle apróságok tárolására szolgáló rejtekhely, de kisebb-nagyobb átalakítással akár váza, virágcserép de gyertyatartó, lámpa, és óra is válhat belőle. Természetesen nem csak az antik, de az új dobozokat is érdemes eltenni és újrahasznosítani. Dobozoljatok Ti is! 

Képek: Pinterest

Evezőlapát újrahasznosítva

Újragondolt evezőlapátok már fel-felbukkantak a blogon jó néhány posztban elrejtve, valójában ez adta az ötletet, hogy megnézzem közelebbről is a témát és összegyűjtsem, hogy egy kis fantáziával mi mindenre használhatóak. Ha lehetőségünk van néhány régi fa evezőlapát megszerzésére, pl. csónakházakból vagy bolhapiacokról, örüljünk, mert egész biztos, hogy egy karakteres kiegészítőre tettünk szert!

Megfelelően kezelve, lecsiszolva, lakkozva vagy színre festve nagyszerű dekorációs elem válhat belőle, de ennél több funkcióval is elláthatjuk: lépcsőkorlátnak, függönykarnisnak vagy fogasnak is kiváló, de lámpákat is lelógathatunk róla. Különleges ágyvégként pedig már ebben az összeállításban is szerepelt. Ha kedvet kaptatok, most az ArtKraftnál is elérhető néhány patinás darab.

7484376972972eff6352f6d73e7277d8

6a36201fa7a68445632407827d9dfad4

b19c2d2e8e27455ea5abd200deb7f709

90738c04c36c412bbee1e45bbae9b7ec

35ddb9adbdef442b9ab865c0d5c02f2c

1347edb76675147ca3bfd602d4366cf2

14292526_305776029783787_9188939694242745956_n

da4cd3e3a51a7bbc914b4fbe1ec1a207

 

Forrás: Pinterest, Kerge Mókus Vendégház 

 

Jópofa ékszer-rendszerező ötletek

A reggeli rohanásban megspórolhatunk magunknak egy kis időt és feszültséget, ha az ékszereinket – mintanő módjára – rendszerezve tároljuk. Körbenéztem, hogy milyen megoldások léteznek a problémára, hogyan lehet az állandó keresgélést kiKÜSZÖBölni, és egy kis kreativitás bevetésével régi tárgyainkat újrahasznosítani.  

Humoros felnőttek, vagy gyerekek számára is kedves ékszertartó lehet az alábbi állatos akasztó. Néhány mini műanyag figurát be kell áldoznunk ugyan a cél érdekében, ha meg szeretnénk valósítani ezt a projektet, de cserébe azok jó szolgálatot tesznek akasztóként is. Itt olvashatjátok el, hogyan kell lépésről lépésre elkészíteni. 

ekszertarto1

A következő ékszertároló különböző stílusú enteriőrben (pl. vintage, vidéki stílus, skandináv stílus) is jól mutathat. A projekt elkészítője egy bolhapiacon szerezte be a míves keretet, falemez, fémrács és ragasztó segítségével könnyedén elkészíthető az ékszertartó. A végén az egész alkotás fehér színt kapott eleganciát kölcsönözve a tárolónak.

ekszertarto3

Egy másik nagy szuper ötlet egy régi, vagy hiányos pakli francia kártya segítségével egyszerűen megvalósítható. Nagyon eredeti és praktikus, csak ferdén be kell vágni a lapok tetejét két oldalon, hogy a nyakláncokat, kapcsos karkötőket rá tudjuk csúsztatni a kártyalapokra. Mutatós és ötletes egy nyitott dobozkában, de ha nem akarjuk mutogatni, rendszerezéshez is kiválóan alkalmas, és még a porosodó lapokat is tudjuk hasznosítani.

ekszertarto4

A személyes kedvencem pofonegyszerűen elkészíthető: két régi porcelán tányérka és egy gyertyatartó segítségével könnyedén megvalósíthatjuk sajátkezűleg. Csinos kis kiegészítője lehet egy fésülködőasztalnak, vagy nyitott polcnak, könnyű átlátni az apró ékszereket benne.

ekszertarto5

 

Forrás: B+C, The DIY Adventures, Pinterest

Vidéki kúria és az eklektika

A Babérliget Kúriára az Instagramon akadtam rá, már egyetlen kép arra sarkallt, hogy megnézzem a honlapjukat is. A XIX. századi nemesi kúria szállóként történő újragondolása Polányban, Balatonlellétől mindössze 25 percnyi autókázására található. A berendezés vidéki stílusa a gasztronómiában és designban jártas tulajdonosok ötletességét dicséri: a hazai és külföldi forrásokból beszerzett régi bútorokat remek érzékkel vegyítik modern darabokkal. Ez a dekorációban is megnyilvánul, a szállót kortárs festőktől vásárolt festmények díszítik.

A szobák a fűszerkertben nevelgetett zöld növényekről kapták a nevüket, a berendezési tárgyak csodás színekben pompáznak, van napsárga és galambszürke szekrény, mentazöld éjjeli szekrény és indigókék tálaló is. A lámpák kiválasztására is nagy hangsúlyt fektettek: modern és vintage asztali lámpák, mennyezeti függesztékek és állólámpák nagyszerűen eltalált egyensúlya érhető tetten a terekben. Egész biztos vagyok benne, hogy egyes antik berendezési tárgyaktól szinte minden régiség rajongónak hevesebben ver a szíve.  A kék szobában például az én szülőfalumból származó hartai motívumokkal díszített ágyvégeket vélek felfedezni. 

A szobákon végigvonuló eklektika a közösségi terekben is megfigyelhető: régi asztalok, festett székek, modern lámpák, faragott tálalószekrény és cementlapok keverésével egy izgalmas elegyet hoztak létre a tulajdonosok. Az egyedi látványkonyha és a tágas étkező mind hozzájárulnak, hogy a felszolgált ételeket különleges környezetben fogyaszthassák el a vendégek. Az élénk, de azonos tónusú színblokkok és a minták visszafogott használata teremt összhangot a különböző stílusok keveredésében. 

A Babérliget Kúria kitűnő helyszín egy kis világtól való elvonulásra pároknak és családosoknak egyaránt, de esküvők és csapatépítők szervezésére is tökéletesen alkalmas. 

baberliget_vendeghaz

baberliget

videki_kuria

baberliget_kuria

naszut_belfoldon

baberliget_somogy

stulusos_videki_romantika

stilusos_videki_szallas

 

Forrás: Babérliget Kúria

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!