küszöB

Hideget vagy meleget?

Egy kedves barátunk lakásfelújításba fogott: a falak már állnak, most épp a megfelelő burkolat kiválasztásánál tart. Pontosabban megakadt, mert a konyha és a nappali egy légtérbe kerül, kérdés hogy a nappaliba tervezett fapadlót végigfuttassa a konyhában is, vagy váltson hidegburkolatra. Mindkettő mellett vannak pro és kontra érvek. De mielőtt állást foglalnánk, vegyük sorra, hogy milyen burkolatok léteznek. 

Burkolat kiválasztásánál gondoljuk át, hogy az hova kerül, mennyire lesz igénybe véve, harmonizál-e az enteriőrrel, hideg, vagy meleg hatást érünk-e el vele. Hőérzet szerint megkülönböztetünk hideg, illetve meleg burkolatokat. Az előbbiek csoportja onnan kapta nevét, hogy anyagából fakadóan hideg felület eredményez. Ezeket elsősorban vizes helyiségekben alkalmazzák, mint például fürdőszoba vagy konyha, ahol az erős igénybevétel miatt célszerű egy könnyen tisztán tartható burkolatot választani. A népszerű járólapok mellett az utóbbi években az üzletekből és műhelyekből otthonunkba is beszivárogtak a műgyanta és a betonpadló felületek. Hideg burkolattal esetenként a nappaliban is találkozhatunk, ezt érdemes szőnyeggel kombinálni, hogy egy melegebb, otthonosabb felületet kapjunk. 

A meleg burkolat kényelmes érzetet biztosít számunkra, természetességéből eredően bármilyen stílusú térbe jól passzolnak: fapadló, laminált parketta, padlószőnyeg. Ápolásukra különös gondot kell fordítani, mert nehezen tolerálják a lecsöppenő vizet, az esetlegesen kifröccsenő olajat, ha konyhában alkalmazzuk. Az igazi fapadlót évente fel kell frissítenünk, és a használatban megfáradt, fényét vesztett parkettát sem árt néha felcsiszolni és újralakkozni. 

Adódik a kérdés, hogy hogyan kombináljuk egymással a különböző burkolatokat, egyáltalán kombináljuk-e, ha egy légtérben eltérő funkciók találkoznak. Például konyha-étkező-nappali hármas egysége esetében, burkoljuk-e az egész teret hideg burkolattal vagy fektessünk le végig fapadlót? Ha nem akarjuk megtörni az egységet és növelni akarjuk a teret, válasszunk egyféle burkolatot, de vegyük figyelembe, hogy a fa a konyhában kényes, a járólap a nappaliban rideg. Az is megoldás, ha burkolatváltással jelöljük ki az egyes funkciókat, ez esetben a komfortérzet és az ápolás is megoldott.
A bevezetőben feltett kérdésre nincs egyértelmű, fekete vagy fehér válasz, mindig az adott lehetőségeket és preferenciánkat kell mérlegelni: nem mindenki szereti a burkolatváltást, a hideg burkolatot a nappaliban, vagy a meleget a konyhában, mégis meg lehet ezeket oldani egyben szépen és praktikusan is.

 

Forrás: Pinterest

 

Kézműves csempék

A csodaszép Pataki csempék egy Szeged melletti manufaktúrából származnak. A 10×10-es méretű csempék minden egyes darabja kézzel készül, a végeredményt erősen befolyásolja, hogy a lapot díszítő színes máz hogyan szilárdul meg az égetőkemencében. Éppen ezert akad olyan, amelyiken hangsúlyosabb a szín és van olyan, amelyiken haloványabb, de ahogy a falra kerülnek, összeáll a kép és gyönyörű egységet alkotnak. A pontot az i-re az ügyesen megválasztott színű fuga teszi fel. A kínálatban apró motívumokkal és kis virágokkal díszített csempék is vannak, amelyeket a sima társaikhoz keverve izgalmas elegyet kapunk. Nem egy budget kímélő megoldás, de ha máshol meg tudjuk fogni a költségvetést, érdemes beválasztani, mert a végeredmény igazán különleges és szemet gyönyörködtető lesz.

Mi azért is döntöttünk a blue range mellett, mert az üde türkizkék színével szuperül passzol a megörökölt, tölgy és csokibarna színű modern vezetésű konyhabútorunkhoz. Mivel a konyhánk viszonylag kicsi, ezért két és fél négyzetméter bőven elegendő volt. Igen, manufaktúráról lévén szó minimális ráhagyással szinte darabszámra pontosan megadhatjuk a kívánt mennyiséget.

kopott1

blue5

deco9small

autumn-colors

deco14small

mosaic5

A

 

Forrás: Pataki Tiles

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!