küszöB

Andi rádiója

Egy nagyon kedves ismerősöm lakásának éke a mai újrahasznosított dizájn rovat főszereplője, egy szekrény méretű felújított rádiós lemezjátszó, azaz zeneszekrény. Andi kreatív szakember, szépérzéke, harmóniára való törekvése az egész lakásán tükröződik. Van pár olyan különleges bútora, amit ő festett, vagy festetett át, de főműve, a bolgár rádió véletlenül került hozzá. 

Az irodába vitte be egy új kollégája, aki nem sokáig maradt, ellenben ott hagyta a működésképtelen rádiót. Hogy ne dobják ki, megmentette. Elkezdett szerelők után kutatni a neten, és a Népszínház utcában bukkant rá a szakemberre, aki már a rádió neve alapján be tudta azonosítani a modellt. Resprom Lira ’69.  Két ember és egy kombi autó kellett a szállításhoz. 

Andi célja nem csak az volt, hogy működjön a régi rádió, szerette volna úgy átalakíttatni, hogy digitális eszközökhöz is csatlakoztatható legyen. A lemezjátszó kimenetelét varázsolta bemenetté a mester, olyan zseniális módon, hogy minden funkciója használható maradt. Így ha akarjuk a tabletről szólhat a muzsika, de a klasszikus bakelit korongokkal is jól boldogul a rendszer. A dizájnos lábak Andi ötleteit és édesapjának ügyes kezét dicsérik. 

“Jó meleg hangja van, imádom, ahogyan Jack White szól a rádióból. Biztos lehetne még rá költeni, de én bírom, ahogyan recseg, és hogy be kell melegednie, az első pár percben nincs hangja” – meséli Andi. Én pedig imádom a háttérben a bontott tégla falat, amely csodálatosan keretezi az upcycle zeneszekrényt. 

 

Képek: saját

Moziszékek új otthona

Nagy rajongója vagyok a régi moziszékeknek, ha lenne még hely, az előszobánkba biztos betennék egy mini sort. Ezek a vintage darabok nemcsak gyönyörűek, hanem rendkívül praktikusak is: különösen kis helyiségekben és apró méretű lakásokban tehetnek jó szolgálatot, ugyanis felhajtható ülésüknek köszönhetően nem igényelnek nagy teret. Remekül kombinálhatóak modern bútordarabokkal, de jól illenek skandináv és ipari stílusban berendezett enteriőrökbe is. 

A lakásba beljebb kerülve különleges hangulatot érhetünk el, ha az étkezőasztal körül néhány hagyományos ülőalkalmatosságot moziszékkel helyettesítünk. Nappaliba is el tudom képzelni, ha van egy szabad falfelületünk, de találtam olyan enteriőrt is, ahol a hálószobába van beállítva egy sorozat. Ez utóbbi nekem kissé fura, elvégre ki szeretne közönséget a hálószobájában?

A magánszférát elhagyva boltokat és éttermeket is fel lehet dobni néhány moziszékkel. A kínálat egyébként elég változatos: vannak egyszerűbb vonalvezetésűek vagy ívelt lábbal ellátottak, a kárpittal vagy bőrrel bevont székek kicsit kényelmesebbek, mint a sima fa ülőfelülettel rendelkező társaik. Az már hab a tortán, ha még a számozás is látszik. Itthon az ArtKRAFT-nál vagy a Möbelkunstnál lehet időnként szert tenni néhány példányra, de érdemes az online aukciós oldalakat is böngészni. 

 

Forrás: Pinterest, ArtKRAFT

Pihenő az ablak alatt

Aki olvasta a kék foteles bejegyzésemet tudja, hogy imádok az ablakban üldögélni. Nemrég egy gyerekszoba tervezésekor jutott ismét eszembe a téma, ezért gyűjtöttem pár képet inspirációul. 

Az ablak alatti pihenőnek a koloniálistól a kortársig a legtöbb amerikai építészeti stílusban van megfelelője. Minden szobában megtalálhatja a helyét, legyen szó egy konyhai padról, egy gyerekszoba kuckójáról, egy hálószoba kényelmes álmodozó-helyéről vagy a nappali olvasósarkáról. Nálunk valamiért nem terjedt el. Még. Pedig ezzel az egyszerű megoldással hívogató pihenőhelyet alakíthatunk ki a lakás egy olyan részében, amely általában kevéssé kihasznált. Ha ügyesek vagyunk, még táróhelyet is nyerhetünk vele. Ha pedig az ablakhoz kilátás is társul, megnyertük a főnyereményt.  

Szépek a szoba és a lakás stílusához illeszkedő egyedi asztalos munkával készült beépített megoldások, de házilag is készíthetünk ülősarkot a legtöbb hobbiboltban beszerezhető és ott méretre is vágatható polcok és polclapok segítségével. A legegyszerűbb, leginkább pénztárcabarát megoldás pedig akár egy IKEÁS könyvespolc átalakítása lehet, egy méretre vágott szivacs és pár párna segítségével:

Forrás: Pinterest

Nyáridézés babzsákfotelből

A Blup babzsákfotel tavaly ünnepelte 15. szülinapját, ez alkalomból egy csodás limitált szériás kollekcióval rukkolt elő, amely a szürke különböző árnyalataiban és számos formában érhető el.  Még emlékszem az indulásra, főiskolásként is iszonyat menőnek tartottam ezeket a foteleket, és sűrűn ellátogattam az akkor még – ha jól emlékszem – a Ráday utcában található shopba.

Az elmúlt években a kínálat folyamatosan bővült, különböző formájú és színkombinációjú foteleket tervezhetünk magunknak, gyerekeinknek vagy négylábú háziállatainknak. Számos rendezvény és fesztivál fő ülőalkalmatossága lett az utóbbi években: a fiatalok előszeretettel pihennek meg benne, és a gyerekek is szívesen ugrálnak, hemperegnek benne. Én legutóbb nyáron, a Római parton ücsörögtem egy babzsákban, miközben a vizet bámultam és limonádét szürcsöltem. Az érzés teljes volt: nyár, vízpart, babzsák, limonádé. De amíg a nyár újra megérkezik, addig idebent is megpróbálhatjuk felidézni ezt a hangulatot.

 

 

Forrás: Blup! Stilblog

 

Gardrób betekintő

Az év elején mindig rám jön egy selejtezési és rendszerezési hullám, ilyenkor végigszaladok a lakás érintett pontjain: benézek a gardrób és a beépített szekrénybe, vetek egy pillantást a könyvespolcra és megállok a gyerekszoba ajtóban is, gondolatban már aktívan szelektálok és rendet rakok. Ha egy ponton valóban kritikusnak ítélem a helyzetet, neki is fogok, ilyenkor érzem csak igazán hiányát egy különálló gardrób helyiségnek, ahol az okos rendszerezési szisztémának köszönhetőn mindennek megvan a helye, még a kiselejtezett és elszállításra váró cuccoknak is.

A gardrób lehet egy különálló szoba a bejárathoz közel, ahol ledobhatjuk a kabátokat, cipőket, de lehet egy hálószobából nyíló kisebb tér is, de ha elég nagy a hálószoba, tegyünk be egy gardrób szekrényt vagy egy ruhaállványt. Bátran legyünk kreatívak, nekem pl. nagyon tetszik az akasztóként funkcionáló belógatott faág, nem véletlen, ha még emlékeztek erre a posztra!  

A különálló gardrób szoba elrendezése méretétől függően lehet kétsoros vagy U alakú is, a konzolokat bátran futtassuk fel a mennyezetig, ott értelemszerűen a ritkábban használt szezonális cuccainkat tárolhatjuk, pl. síruhákat, strandfelszereléseket.

A polcokat, akasztókat, fiókokat és egyéb rendszerezőket gondosan tervezzük meg, gondoljuk át miket szeretnénk tárolni, hogy könnyen áttekinthető legyen. Nem kell feltételen szekrényajtókról gondoskodnunk, csupaszon is megállják a helyüket, és talán így kevésbé uralkodik el a káosz. Ha valakit zavar a látvány, vagy a portól akarja megvédeni a ruháit lehet tolóajtót vagy függönyt is használni. Az üveg tolóajtó praktikus, ha látni is szeretnénk a gardróbunk tartalmát.

A különálló gardrób szobák jellemzően ablaktalanok, ezért a jó megvilágítás nagyon fontos, célszerű az általános mennyezeti lámpát szekrény megvilágítással kombinálni. Ha lenne gardróbom én egy kissé feltűnő, bohémebb mennyezeti lámpát választanék, és  betennék egy ülőalkalmatosságot, kényelmes fotelt vagy padot, egész alakos tükröt és néhány menő kiegészítőt.

450b019cbfb8dec033f74bcc7df45da6

59350dba3db915e40b573bfac7afae3c

ab33a6fb734492805d9ec58d174e0213

fafcb2d1a5ff6b70b6d5ff77a043b78d

e9b586459b6d3f3abcacc3e0a6e1e8c7

37db009c882213f78939f5ed668ac3b2

804e054226b5e87502cb720abcf1b336

666856784f9d3fa0df931a4756d4849a

a6b1f7e7cbd583dee9d02b0b450d16eb

fed6401b994003fa74d9ae6ce49e2fc5

1dde51c54600b0cd1f27ffbebb730cf8

 

Forrás: Pinterest

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!