küszöB

Hazai cementlapok a MOZA manufaktúrától

Bár tavaly a MOZÁról és a honlapon található Cementlap Szimulátorról már írtunk röviden, a téma aktualitása és a csodás MOZA cementlapok végett ismét visszakanyarodunk a hazai műhelyhez egy picit.

Kauker Szilviről először néhány éve olvastam egy magazinban. Megjegyeztem a nevét, mert már akkor is nagyon tetszettek a cementlapjai – ekkortájt kezdtek ennyire közkedveltté a cementlapok itthon is. Most, hogy van egy kis lecsiszolt, vintage stílusú komódunk TV-tartóként, valami ízléses és masszívabb fedést keresek a tetejére: beugrott Kauker Szilvi neve, így bukkantam a MOZA cementlapokra.

Szilvi tájépítész, valamint keramikus-formatervező diplomát szerzett, majd 2010-ben megalapította a saját cementlap-manufaktúráját. Nagy hatással voltak rá a budapesti bérházak folyosóin látott cementlapok. Gyakorlati megvalósításukba is belevágott: ösztöndíjat nyert el, a hazai gyártók mellett Portugáliában, Spanyolországban, Marokkóban is tanult a helyi mesteremberektől. Cementlapjaiban fellelhetők a népművészeti, organikus, geometrikus, szecessziós minták. 

A MOZA cementlap manufaktúrában készülő lapokat a hagyományokat követve egyesével, manufakturális körülmények között, kézzel készítik. Nagyon szimpatikus az is, hogy kizárólag magyarországi alapanyagokból, a legjobb hazai szakemberek tudásával készülnek a cementlapok. Megéri körbenézni!

Forrás: MOZA, Pinterest, Aranynapok

Maradék csempék új élete

Az egyik barátnőm tavaly újította fel a lakását, és a konyhájában egy klassz, cementlap hatású 20×20 cm-es lap került a padlóra. Kértem tőle egy darabot, amit az erkélyen az asztalon alátétként használok, arra teszem a limonádét vagy a fröccsöt, de a meleg edényt is jól bírja.

Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy összegyűjtsem, mit kezdhetünk a maradék csempével. Nálunk is maradt a konyha burkolásából egy jópár 10×10-es méretű gyönyörű, kézműves csempe a Pataki tiles kék vonalából. Méretéből adódóan remek poháralátét, de fotózási kelléknek is ideális, fénykepeztem már rajta sütit. A hátoldalát érdemes egy kicsit megcsiszolni, hogy egyenletes legyen a felülete, esetleg egy vékony parafa réteget is ragaszthatunk rá.

Törmelék csempével kidíszíthetjük a kerti utat, dekorálhatunk virágos ládát, és ha van kedvünk egy mozaik készítésének is nekiugorhatunk. Apró mozaik csempéből mutatós keretet készíthetünk a fürdőszobai tükörnek, a nagyobb lapokkal az asztallapot is újjá varázsolhatjuk. Ha nincs otthon maradék anyagunk, de mégis szeretnénk egy egyedi felületet létrehozni, érdeklődhetünk a szakboltokban, hogy van-e maradék, illetve sok kézműves manufaktúra szokott kiárusítást rendezni. Többféle méretű és mintájú lapok kombinációjával szuper eredményt kapunk, ami egyrészt különleges, nem szokványos, másrészt büszkeséggel és jó érzéssel tölt el, ha valamit önállóan alkotunk. Használjátok hát bátran és kreatívan a felesleges csempéket, megéri!

Forrás: Pinterest 

Bagolykáék lakása

Nagyon szeretem Bagolykáék otthonát, a héten utoljára tartottuk ott a blog találkozót, mert költöznek, így hamarosan kiadó lesz ez a csodás lakás, mely egy Bauhaus stílusú ház legfelső szintjén helyezkedik el, és minden bájjal rendelkezik, amivel egy belbudai otthonnak illik.

A belső kialakítás egy része adottság volt, a lakást előző tulajdonosa bővítette ki a tetőtér megvásárlásával, így a belső kétszintes otthon emeleti részén helyezkedik el a hálószoba és egy a Gellért-hegyre és a Sas-hegyre nyíló pazar kilátással bíró, mesés tetőterasz. Az alsó szinten kicsit átmozgatták a falakat, kialakítottak egy praktikus gardróbszobát, nappalit és konyhát, illetve ezeket a funkciókat finoman összekötő étkezőt, és ezen a szinten található a fürdőszoba is.

A jelenlegi gardrób helyiség – ahol a faág megtalálta a helyét – volt az előző lakó hálószobája, régen ide nézett a kandalló, amely most a nappalit varázsolja hangulatossá. A kandalló előtt csodaszép mintájú cementlap véd a kipattanó parázstól, fölé pedig egy régi fagerenda került beépítésre, ami nagyszerűen használható fotók, dísztárgyak, emlékek kiállítására.

A konyha sarok részben a felső emeletre vezető lépcső alatt kapott helyet, ezért elengedhetetlen volt az egyedi bútor tervezése, ami a tulajdonos kreativitását példázza: minden egyes centiméter szuper okosan lett hasznosítva. A főzősarok egy bontott, smaragdzöld eozinmázas csempével lett tökéletes, amely csodásan él együtt a világos nyír színű konyhabútorral. Az étkezőpultot az optimális helykihasználás érdekében szintén asztalos készítette és az egyik vége egy menő téglafalba fut bele.

A felső szintre vezető lépcsőfordulót egy antikvitásban vásárolt magyar iparművész által tervezett zöld lámpa, rajzok, fotók és zöld növények díszítik. A hálószobában kapott helyett a dolgozósarok, és a raklapból készített ágy, amiről korábban itt olvashattatok. Innen kilépve a tetőteraszon találjuk magunkat, ahol a sok zöld növény mellett igazi konyhakert is van saját termesztésű paradicsommal és fűszernövényekkel. Nyári estéken baráti grillpartik és koktélozás ideális helyszíne. 

Képek: L.E.; Bagolyka

Térelválasztók a gyakorlatban

A héten már egyszer elmélyedtem a különböző térelválasztási lehetőségekben, és most megint szembejött a téma, ezúttal gyakorlatban. Egy nagyszerűen felújított barcelonai lakásra bukkantam, ahol a térelválasztók, falak híján, rendkívül fontos szerepet töltenek be.

Az apartman alapvető problémája az volt, hogy előző tulajdonos mindenhova falakat húzott, amelyek a természetes fény útját állták. A tervező két részre osztotta a teret, egyik oldalra az intim zónákat – hálószoba és fürdő – sorolta, a másik részben kaptak helyet a közösségi terek: a konyha és a nappali. Az újragondolt enteriőrben könnyű textilek, könyvespolcok és stílusos növénytartók határolják el egymástól a különböző funkciókat. A hálószoba és a fürdőszoba is egy légtérben található, szoba végben áll a szekrénybe süllyesztett mosdó, míg a zuhanyzó és a WC egy üvegfallal határolt kis beugróban lett kialakítva.

További érdekesség, hogy a tervező megszabadult az álmennyezettől, ezáltal látható váltak a csodaszép fagerendák is. Ezzel a lépéssel a belmagasságot is sikerült majdnem egy méterrel megnövelni, amely szintén felelős a tér tágasságáért. A régi cementlapok felújításával a lakás régi karakterének megőrzése érdekében tettek fontos lépéseket. A nappali és az erkély közé ékelődött be egy keskeny télikert, ahol szintén kiverték a falakat, a helyiséget most egy apró szintkülönbség és burkolatváltás jelöli.

A felesleges falak megszüntetésével és ötletes térelválasztók alkalmazásával megnövekedett az élettér és immár semmi sem gátolja a napsugarak szabad beáramlását. Ha kíváncsi vagy a részletekre, katt a lenti linkre, érdemes!

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_1568_4-852x609

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_7

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_6

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_5

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_3

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_2

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_1

Forrás: Dezeen

 

 

Tervezz saját cementlapot a MOZA-nál!

Otthonunk kialakításakor fontos szerepet játszik a jól eltalált burkolat, a tökéletes megtalálására érdemes nagy gondot fordítani, mert cseréje nagy befektetést igényel mind munka, mind költség oldalról. A választás sok tényezőtől függ: az enteriőr stílusától, a berendezési tárgyaktól és a felület méretétől is. Ha bútoraink visszafogottak, a környezetükbe könnyedén belesimulnak, lehet egy vagányabb, azokat jól kiemelő burkolólapban gondolkozni.

Mi a lakásfelújításhoz készen kaptunk egy natúr színű, modern vonalvezetésű konyhabútort, amit jól kiegészít a Pataki csempe kínálatából választott türkizkék lap. A végeredmény pedig olyan lett, amit évek múltával is szívesen nézegetek.

Ha különleges burkolatot szeretnénk a Pataki mellett legyen a fejünkben a MOZA Cementlap Manufaktúra is. Minden egyes cementlap hagyományos kézműves technikával és magas szakértelemmel készül, és a minták és színek tekintetében nagyon széles a kínálat. A honlapon még egy Cementlap Szimulátor is van, itt kiválaszthatjuk a nekünk tetsző mintát és színt, és megtervezhetjük saját személyes cementlapunkat is.

215240_143763622361267_1808229_n

10011200_613645958706362_1120331324_n

14199309_305753143119409_5533634056504301104_n

14232594_305776033117120_192841569928168019_n

215240_143763615694601_7703123_n

10007053_609268335810791_241154539_n

1549511_621369447934013_8419516760587476429_n

 

Forrás: MOZA és MOZA facebook

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!