küszöB

Bagolykáék lakása

Nagyon szeretem Bagolykáék otthonát, a héten utoljára tartottuk ott a blog találkozót, mert költöznek, így hamarosan kiadó lesz ez a csodás lakás, mely egy Bauhaus stílusú ház legfelső szintjén helyezkedik el, és minden bájjal rendelkezik, amivel egy belbudai otthonnak illik.

A belső kialakítás egy része adottság volt, a lakást előző tulajdonosa bővítette ki a tetőtér megvásárlásával, így a belső kétszintes otthon emeleti részén helyezkedik el a hálószoba és egy a Gellért-hegyre és a Sas-hegyre nyíló pazar kilátással bíró, mesés tetőterasz. Az alsó szinten kicsit átmozgatták a falakat, kialakítottak egy praktikus gardróbszobát, nappalit és konyhát, illetve ezeket a funkciókat finoman összekötő étkezőt, és ezen a szinten található a fürdőszoba is.

A jelenlegi gardrób helyiség – ahol a faág megtalálta a helyét – volt az előző lakó hálószobája, régen ide nézett a kandalló, amely most a nappalit varázsolja hangulatossá. A kandalló előtt csodaszép mintájú cementlap véd a kipattanó parázstól, fölé pedig egy régi fagerenda került beépítésre, ami nagyszerűen használható fotók, dísztárgyak, emlékek kiállítására.

A konyha sarok részben a felső emeletre vezető lépcső alatt kapott helyet, ezért elengedhetetlen volt az egyedi bútor tervezése, ami a tulajdonos kreativitását példázza: minden egyes centiméter szuper okosan lett hasznosítva. A főzősarok egy bontott, smaragdzöld eozinmázas csempével lett tökéletes, amely csodásan él együtt a világos nyír színű konyhabútorral. Az étkezőpultot az optimális helykihasználás érdekében szintén asztalos készítette és az egyik vége egy menő téglafalba fut bele.

A felső szintre vezető lépcsőfordulót egy antikvitásban vásárolt magyar iparművész által tervezett zöld lámpa, rajzok, fotók és zöld növények díszítik. A hálószobában kapott helyett a dolgozósarok, és a raklapból készített ágy, amiről korábban itt olvashattatok. Innen kilépve a tetőteraszon találjuk magunkat, ahol a sok zöld növény mellett igazi konyhakert is van saját termesztésű paradicsommal és fűszernövényekkel. Nyári estéken baráti grillpartik és koktélozás ideális helyszíne. 

Képek: L.E.; Bagolyka

Térelválasztók a gyakorlatban

A héten már egyszer elmélyedtem a különböző térelválasztási lehetőségekben, és most megint szembejött a téma, ezúttal gyakorlatban. Egy nagyszerűen felújított barcelonai lakásra bukkantam, ahol a térelválasztók, falak híján, rendkívül fontos szerepet töltenek be.

Az apartman alapvető problémája az volt, hogy előző tulajdonos mindenhova falakat húzott, amelyek a természetes fény útját állták. A tervező két részre osztotta a teret, egyik oldalra az intim zónákat – hálószoba és fürdő – sorolta, a másik részben kaptak helyet a közösségi terek: a konyha és a nappali. Az újragondolt enteriőrben könnyű textilek, könyvespolcok és stílusos növénytartók határolják el egymástól a különböző funkciókat. A hálószoba és a fürdőszoba is egy légtérben található, szoba végben áll a szekrénybe süllyesztett mosdó, míg a zuhanyzó és a WC egy üvegfallal határolt kis beugróban lett kialakítva.

További érdekesség, hogy a tervező megszabadult az álmennyezettől, ezáltal látható váltak a csodaszép fagerendák is. Ezzel a lépéssel a belmagasságot is sikerült majdnem egy méterrel megnövelni, amely szintén felelős a tér tágasságáért. A régi cementlapok felújításával a lakás régi karakterének megőrzése érdekében tettek fontos lépéseket. A nappali és az erkély közé ékelődött be egy keskeny télikert, ahol szintén kiverték a falakat, a helyiséget most egy apró szintkülönbség és burkolatváltás jelöli.

A felesleges falak megszüntetésével és ötletes térelválasztók alkalmazásával megnövekedett az élettér és immár semmi sem gátolja a napsugarak szabad beáramlását. Ha kíváncsi vagy a részletekre, katt a lenti linkre, érdemes!

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_1568_4-852x609

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_7

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_6

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_5

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_3

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_2

apartment-in-sant-andreu-oriol-garcia-barcelona-spain_dezeen_936_1

Forrás: Dezeen

 

 

Tervezz saját cementlapot a MOZA-nál!

Otthonunk kialakításakor fontos szerepet játszik a jól eltalált burkolat, a tökéletes megtalálására érdemes nagy gondot fordítani, mert cseréje nagy befektetést igényel mind munka, mind költség oldalról. A választás sok tényezőtől függ: az enteriőr stílusától, a berendezési tárgyaktól és a felület méretétől is. Ha bútoraink visszafogottak, a környezetükbe könnyedén belesimulnak, lehet egy vagányabb, azokat jól kiemelő burkolólapban gondolkozni.

Mi a lakásfelújításhoz készen kaptunk egy natúr színű, modern vonalvezetésű konyhabútort, amit jól kiegészít a Pataki csempe kínálatából választott türkizkék lap. A végeredmény pedig olyan lett, amit évek múltával is szívesen nézegetek.

Ha különleges burkolatot szeretnénk a Pataki mellett legyen a fejünkben a MOZA Cementlap Manufaktúra is. Minden egyes cementlap hagyományos kézműves technikával és magas szakértelemmel készül, és a minták és színek tekintetében nagyon széles a kínálat. A honlapon még egy Cementlap Szimulátor is van, itt kiválaszthatjuk a nekünk tetsző mintát és színt, és megtervezhetjük saját személyes cementlapunkat is.

215240_143763622361267_1808229_n

10011200_613645958706362_1120331324_n

14199309_305753143119409_5533634056504301104_n

14232594_305776033117120_192841569928168019_n

215240_143763615694601_7703123_n

10007053_609268335810791_241154539_n

1549511_621369447934013_8419516760587476429_n

 

Forrás: MOZA és MOZA facebook

Tónusok, formák, textúra és minta

Egy  újrahasznosított cementlapokból összeállított fal ihlette ezt a posztot, ahol a látvány annak ellenére volt harmonikus, hogy a színek és minták sokaságát helyezték szép sorba a falon.

De mi adja a harmóniát? Mivel szépségről és ízlésről van szó, nincsenek objektív válaszok. Elméletben különböző kategóriákba fogható össze mindaz, ami egy összképet, egy szoba, egy lakrész, egy burkolat összeállítását egységessé teheti. Ezek pedig a minta, színek vagy tónusok, formák, és a textúra. Minél több kategória egységes, annál egyhangúbb, konzervatívabb lesz a látvány. Ha az összes eltér, nehezen találjuk meg a harmóniát. Kettő vagy három egységével viszont izgalmas összhatást érhetünk el.

A már említett patchwork cementlap fal jó példa a méret, forma és textúra egységére, ahol egy-egy visszatérő mintázat tovább erősíti a látványt.  Már kissé nehezebb a dolgunk, ha egy letisztultabb, egyszerűbb verziót szeretnénk. A gyártók kínálatában találhatunk olyan sorozatokat, amelyekben hasonló színekben különböző mintákat válogattak össze, így ezek keverésével biztosra mehetünk.

kuszob_harmonia11

kuszob_harmonia6

kuszob_harmonia1

kuszob_harmonia5

Nagyon izgalmas végeredményt érhetünk el, ha olyan csempét választunk, ahol a méret azonos, de a színek és a textúra különbözőek, de játékos hatása van a jobb oldali képnek is, ahol az eltérő méretű és alakú darabokat a színtónus foglalja egységbe:

kuszob_harmonia7

A színek harmóniája azonban nem azonos színeket, hanem hasonló karakterű, tónusú színeket jelent. Ha minden egyszínű, unalmas, lapos lesz az összhatás. Azt a látványt érezzük a legharmonikusabbnak, ahol több rétege van a színek és minták keveredésének. Ebben az enteriőrben például a pasztelles, natúr árnyalatok és minták adnak kifinomult, letisztult képet:

kuszob_harmonia3

A színek összefogó erejére egy izgalmas megoldás, ha mintás és egyszínű, különböző textúrájú anyagokat kombinálunk.  A kevesebb szín elegánsabb,  a több vagányabb hatást eredményez:

kuszob_harmonia9

Aki pedig már haladó szintre vitte az anyagok, méretek és színek keverését, próbálkozzon a mintákkal. Ha színben és tónusban egységes mintázatokkal dolgozunk, elegáns hatást érhetünk el, de elütőek kombinálásával vadabb összképet kapunk:

kuszob_harmonia_2

kuszob_harmonia10

Korábban írtam már a fehér egységesítő erejéről. Ha színes tárgyakat szeretnénk halmozni, vagy sokszínű párnákkal, textilekkel díszítjük otthonunkat, érdemes fehér, vagy törtfehér falakkal kiemelni a színek kavalkádját. Ez az enteriőr szerintem sokkal jobban működne fehér falakkal, és világosabb, neutrálisabb színű kanapéval:

kuszob_harmonia4

Nevezzetek konzervatívnak, de számomra a színek, formák és minták keverése már túl sok. És nehéz változtatni is, hiszen mondjuk egy díszpárna lecserélésével nem változik meg az összhatás. Tehát úgy gondolom költséghatékonyabb ebben az esetben egyszerűbbnek lenni.  De ízlések, és pofonok… a lényeg, hogy merjünk kombinálni, mert többféle harmónia létezik. Jó kísérletezgetést!

Képek: saját, PinterestPataki Tiles

Tequila, taco és újrahasznosított dizájn

Aki szorgalmasan követi a blogbejegyzéseket, az olvashatott már két posztot Tünde különleges nászajándékáról, a faágról, amely fogasként született újjá. Itt a következő, és azt hiszem az utolsó ebben a tematikus sorban, egy nászutas bejegyzés. Ne aggódjatok, nem egy puccos szálloda bemutatója következik, olyanban nem voltunk, nem is igazán illene a nem úri huncutság kategóriába. 

Nektek mi jut eszetekbe először Mexikóról? A guacamole? Az azték piramisok? Esősiten? Coronita? De biztosan nem az újrahasznosítás! Pedig a közép-amerikai ország a recycling fellegvára, nagyvárosaiban úton-útfélen csodás kreatív ötletekbe botlottunk. Náluk is nagyon divatosak a régi cementlapok és a raklapbútorok,  de igazán ötletes vödör-lámpákat és frappáns kerítés-biciklitartót is láttunk.
A Yucatán félsziget fővárosában, Meridában pedig az egyik belvárosi étteremben már kezdtek ferde szemmel nézni rám a pincérek, mert a bárpulton keresztül az asztalokon át a mosdóig mindent lefotóztam a telefonommal.

Következzen tehát a képes újrahasznosított élménybeszámoló, és ha egyszer arra jártok, ne hagyjátok ki az Apoala éttermet. 

mexiko_1

Izgalmas bárpult dekor különböző színű rusztikus ajtókkal


Kézmosó locsolókannából és kovácsoltvas kerítésből; világító faág

Kézmosó locsolókannából és kovácsoltvas kerítésből; világító faág


mexiko_2

Cseberből vederbe helyett, lavórból lámpa


mexiko_3

A felirat fordítása: “Ha stresszes vagy, igyál hármat. Ha nincs orvosság, másfél litert!” Na, de miből? Tequilából??? 🙂


mexiko_4

Ismét kovácsoltvas, új funkcióban


mexiko_5

Újrahasznosított régi cementlapok asztalon és padlón


mexiko_7

Beton és cementlap, összeillő páros

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!