küszöB

Radiátorok és látszó csövek átalakítása a lakásban

Foglalkoztatnak azok a megoldások, amik egy meglévő problémát vagy régi esztétikai bakit orvosolnak a lakásban költséghatékony, ötletes és kreatív módon. Korábban már érintettem a “Hogyan rejtsük el lakásunk kevésbé esztétikus berendezéseit?” témakört, most pedig úgy döntöttem, hogy a mai Kézzelfoghatóban a radiátorok, vízcsövek, gázcsövek problémakörére koncentrálok.

Sokan lakunk régebbi építésű házban, lakásban, ahol a régi, néha ormótlan és a (magas hővel érintkező régi zománcfesték hatására) megsárgult radiátorok és csövek szem előtt vannak. Meg lehet békélni ugyan a jelenlétükkel, de ha az enteriőr stílusába belefér az átalakításuk, festésük, kiemelésük, miért ne javíthatnánk a helyzeten? 

Sokszor a színekkel is lehet játszani, ha a berendezés és a stílus azt elbírja. Kihasználhatjuk a csövek elhelyezkedését is, és menő textilkábeleken lógó csupasz izzókat tekerhetünk köréjük úgy, hogy a kábelek hosszának nem is kell megegyeznie. Nagy belmagasságú polgári lakások esetében, de különösen a loft hangulatú lakásokban fantasztikusan mutathat egy-egy jól megválasztott színnel lefestett cső. Van, aki bambusszal vonja be a vízcsövet (persze a bambuszréteg alatt szigetelés ajánlott ez esetben), vagy például egy matróz stílusú kék-fehér fürdőszobában a kötéllel való körbetekerés is jó megoldás lehet, ahogy az egyik lenti példa is mutatja.

A vízfűtéses radiátor és radiátorcsövek festése esetén az alapos portalanítás, zsírtalanítás után fontos figyelni arra, hogy speciális hőálló festéket használjunk. Itt olvashattok részleteket a tudnivalókról. Ha pedig fontolgatjátok az átalakítást, vagy festést, az alábbi galéria hasznos ötletekkel szolgálhat: 


kep1
kep2
kep3
kep4
kep5
kep6
kep7
kep8
kep9
kep10
kep11

Forrás: Apartment Therapy, Építinfó,  Pinterest

 

 

Karácsonyi csipeszcsodák

A karácsonyi készülődésben számomra talán az az egyik legfárasztóbb, és közben a legörömtelibb rész, amikor évről évre próbálom megújítani a kézzel készíthető apró figyelmességek, ajándékok körét. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor a Pinteresten nézelődve ezekbe a fa csipeszekből készített ünnepi dekorációkba botlottam. Egy díszes csipesz önmagában is lehet kedves kis ajándék, de ajándékkísérőt is csíptethetünk vele a csomagokra, sőt egy akasztóval karácsonyfadísz is készíthető belőle. Találtam olyan képeket is, ahol a rugót leszedve, a csipesz darabkáit egymásnak háttal fordítva készítettek csillagokat vagy hópelyheket.  

Nagyon kedvelem ezeket az upcycle ötleteket, ráadásul van itthon egy csomag csipesz, amit még tavaly, az esküvőnk dekorálásakor a fotók felfüggesztésére használtunk.  A fa csipeszek könnyedén festhetőek, készíthetünk belőlük vicces figurákat is, de dekorálhatjuk szalvétatechnikával, vagy nagyon egyszerű módon karácsonyi mintás dekortapasszal is (washi-tape), amely a legtöbb hobbiboltban megtalálható. Ezután pluszban tehetünk rá szalagot, csillogó díszeket, bármit, ami otthon fellelhető és újrahasznosítható. Megosztom veletek az ötleteket és természetesen beszámolok majd az elkészült alkotásokról is.  Remélem, csípni fogjátok. Bocs. Ezt nem lehetett kihagyni. 🙂

kuszob_csipesz6

kuszob_csipesz4

kuszob_csipesz2

kuszob_csipesz7

kuszob_csipesz3

kuszob_csipesz5

 

Képek: Pinterest

Hangulatkeltés

November közepe van és már forralt bort árulnak a Móriczon, és szól a Jingle bells a plázákban. De nekem nem ettől lesz karácsonyi hangulatom. Az ünnepi készülődés számomra az adventi naptár elkészítésével kezdődik. A kicsik imádják keresgélni a napokat és az apró ajándékokat, de nálunk a nagyoknak is jár adventi kalendárium. Már hagyomány, hogy külföldön dolgozó férjem annyi kis ajándékot kap, ahány napig nem látjuk egymást decemberben.  A csomagocskákba csokoládé, tea és apró figyelmességek kerülnek, de évről évre igyekszem megújítani a koncepciót. Főleg magam miatt, hogy ne unjam meg a készülődést. Csináltam naptárt karácsonyfa formára vágott és egymáshoz kötözött faágakból,  kis zsákocskákkal, dísztettem papírdobozkákat szalvétatechnikával, de konzervdobozokkal is bűvészkedtem már.

Mivel sok kis apró ajándékra  (ha a teljes decemberi naptárat elkészítjük a Jézuska érkezéséig, akkor 23 darabra) lesz szükség, érdemes már nyár környékén végiggondolni, hogy miből van sok a lakásban, és elkezdeni gyűjtögetni pl. a kedvenc lekvárunk üvegeit vagy az imádott kukoricakonzerv dobozait, stb. Ami minden lakásban fellelhető alapanyag, az a wc papír-guriga, de ha valaki szokott varrni, akkor maradék anyagokból, textilekből is készíthet kis zsákocskákat. Régi újságpapírokból is nagyszerű tölcséreket, csomagocskákat varázsolhatunk, melyeket könnyedén egy vállfára vagy faágakra lógathatunk, de a rozsdásodó muffin sütőformát is újrahasznosíthatjuk! Az ünnep fényéhez zöld, piros vagy arany, ezüst festékekre illetve csomagolóra, kötözőre, esetleg némi csillámporra lesz csak szükség. Összegyűjtöttem pár klassz ötletet, jó inspirálódást! 

kuszob_advent

kuszob_advent2

kuszob_advent3

kuszob_advent4

kuszob_advent5

kuszob_advent6

kuszob_advent7

kuszob_advent8

Képek: Pinterest

A boldogság ágyra jár

Utoljára kislány koromban volt ágyam. Egy gyönyörű, olyan igazi retró narancssárga emeletes ágy, barna kerettel. Az aljában íróasztal, mellette ruhásszekrény. Nagyon szerettem. Azután amikor nagyobb lettem, ennek az ágynak a teteje került kanapéként a tesómmal közös szobába. Gimnazista koromban lett külön szobám, egy kétszemélyes matraccal, és fejvégként stílusos, a falra szerelt rusztikus fém karnisról logó nagy párnákkal. Aztán valahogy ez így maradt. Japánosan. Albérletek és lakások váltották egymást, de valahogy sosem találtunk olyan ágyat, amibe beleszerettünk volna. Pár héttel ezelőttig, amikoris a férjem közölte, hogy ő már túl öreg ahhoz, hogy a padlón aludjon.  És csinált egy ágyat, a blog hatására is, raklapokból.

Az alábbi képeket gyűjtöttem össze inspirációnak:

kuszob_agyunk1

kuszob_agyunk2

A raklapokat a piliscsabai Rozifától szereztük be, ugyanis itt találtunk olyan raklapokat, amelyek hőkezeltek.  A folyamat lényege,  “hogy a faanyag belső állományát legalább 30 percig, minimum 56°C fokos hőmérsékleten tartsuk a vírusok, gombák, rovarok mentesítése érdekében.” Ezt pedig egy ágy esetében kifejezetten hasznosnak éreztük.  

A raklapokat a teraszunkon csiszolta simára a férjem. Ez hosszadalmas munka, mivel nagyon érdes, gyalulatlan a felület. Ezt a munkálatot mindenképpen érdemes vagy a szabadban vagy egy műhelyben elvégezni, mert rengeteg piszokkal jár. Ezután a fenti képeknek és a hálószobánk hangulatának megfelelően fehérre festettük az ágykeretet. Erre került az ágyrács és a csodálatos kókuszmatracunk. Alulra pedig lestoppolható kerekek, mert az ágy a tömör fa anyag miatt meglehetősen súlyos, nehezen mozgatható, de a kerekeknek köszönhetően könnyedén elgurítható, így alatta is ki lehet porszívózni. 

kuszob_agyunk3

Bevallom nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz leülni az ágy szélére, de az sem utolsó szempont, hogy a padlótól kissé eltávolodva sokkal melegebb van. Kifejezetten más érzés magasabbról szemlélni a szobát. 
Micsoda luxus. Van ágyunk. Boldogság van.  

kuszob_agyunk6

Képek: Pinterest, saját

Mi a közös a Száz év magányban és a kékséges textilekben?

Szőnyegi Zsófia textiltervezőként végzett, de a festészet is a szíve csücske, két éves kísérletezés után talált rá a saját útjára, azaz a két művészeti ág ötvözésére. Ebből született meg a Macondo márka, amelynek nevét Márquez Száz év magány című regényének képzeletbeli helyszínétől kölcsönözte.

Munkáit ugyanúgy áthatja a természetközeli élmény, mint a regényben a folyópart melletti település lakóinak mindennapjait. A kék sok ezer árnyalata – a királykéktől kezdve, az ibolyakéken és a türkizkéken át –  fellelhető a Zsófi által tervezett textileken. Elsősorban kompozíciókat alkot, amelyek később egy párnahuzaton, terítőn vagy egy függönyön élnek tovább. A Macondo jó példa arra, hogy egy szín használatával is lehet változatosat alkotni, különböző hangulatokat megidézni, számomra ettől olyan kedves. 

12469543_1115333905165278_4771345970642933240_o

12042915_1061250030573666_6431047376214891344_n

12509819_1115333345165334_2204457848438906232_n

10906488_1069301853101817_8528566254503483805_n

12088107_1071209829577686_2587154633255474440_n

13327647_1211114138920587_5221949441586466811_n

 

Forrás: Macondo, Macondo – facebook

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!