küszöB

Alpesi ház a havas hegyekben

Karácsony van, ma kirúghatunk a hámból! Bár blogunk határozott szándéka, hogy bebizonyítsa a lakberendezés nem is úri huncutság, ma mégis egy luxuskategóriába tartozó, francia alpesi házikóba pillanthattok be nálunk. A hó, a hegyek és ez a csodaszép ház hármasa elcsavarta a fejem, és az itthoni kandalló mellet ücsörögve képzeletben kiléptem a mesebeli házikó erkélyére és jó nagyot szippantottam a friss levegőből.

Az olasz és a svájci határ közelében húzódó 15 férőhelyes, három emeletes apartman a meribeli síterep szívében fekszik. A ház az ottani tradícionális építészet jegyében épült és rusztikus, alpesi enteriőrje igazi tökély a hegyekben. A terasz és az erkély is déli tájolású, a völgyre és a sípályákra biztosít csodálatos panorámát. Az itt pihenő vendégek egy külön borospincét és egy wellness helyiséget is élvezhetnek, amelyek a házhoz tartoznak.

Engem maga az enteriőr és az erkély ragadott magával. A rengeteg fa, kő, bőr, természeti formák használata az egész házra jellemző. Kedvencem a nappali, ahol mesteri összhangot alkot az anyagok, színek, formák harmonikus aránya.

Mi ezzel az inspiráló, nyugodt, havas házzal kívánunk mindenkinek boldog és meghitt ünnepet!

meribel1

meribel2

meribel3

meribel4

meribel5

meribel6

meribel7

meribel8

meribel9

 

Forrás: Luxury Accomodations blog

 

 

 

Terítéken a karácsony

Nyakunkon a karácsony, már csak kettőt kell aludni, erre minden reggel emlékeztetnek a gyerekek. A fa már a falhoz támasztva várja a szabadban, hogy beköltözzön otthonunkba, csomagolópapírok, masnik a szekrényben, és a karácsonyi menü is összeállt a fejünkben. Ha szeretnénk a terített, ünnepi asztalon is alkalomhoz illő hangulatot varázsolni, nem feltétlen szükséges méregdrága kiegészítőket beszereznünk. Hívjuk segítségül az internetet, és fussuk körbe a lakást, gondolkodjunk el rajta, milyen anyagokat, tárgyakat tudunk újrahasznosítani.

Tányéralátétként nagyon jól működhetnek a fa alátétek – igaz ehhez nem árt egy erdész ismerőst felhajtani. Régi csomagoló-, esetleg zsírpapírok, sárgává öregedett könyvlapok, naturvásznak is jó szolgálatot tehetnek. Az asztalt szórjuk meg ősszel gyűjtött termésekkel: tobozokkal, mogyoróval, dióval. Üres boros üvegekbe állítsunk gyertyákat, ezzel a hangulatvilágítást is kipipáltuk. A fáról lemaradt karácsonyfa díszeket is szolgálatba állíthatjuk, valamint szalvétából is hajtogathatunk papírcsodákat. Ha a gyerekeinknél szeretnénk bevágódni, a hóember teríték telitalálat lehet.

a4d2fec5c0db3295982b4b489abfe1d5

c1a5c2f171b753a0f8cf4b19cc7db30b

088e15a5e1f0fa162adc28b5d4432702

e094dd44ea66ea66e58c030ce9b719a1

10809efee39bf5aa7a9b9b024109030d

c88c8f6c52cd56cf836bb309fb4c22fd

c6f9eb745558927a5fda3a574e9213b9

0761a273b74f988787576f88b0fb8567

 

Forrás: Pinterest

Karácsonyfa talp variációk

A karácsonyfa talp elsődleges szerepe a funkciója, azaz a talp szolgáljon szilárd, megbízható alapként, amely biztosítja, hogy karácsonyfánk stabilan álljon és díszelegjen az ünnepek alatt. Szerintem emellett legalább olyan fontos a karácsonyfa tartójának külleme is, apró részletnek tűnik, de valójában nagyon sokat dobhat, vagy rondíthat egy szépen feldíszített karácsonyfán. A mai kézzelfoghatóban összeszedtem pár példát olyan megoldásokra, amelyek az alapfunkciójuk mellett ízlésesek is.

Ha vágott fenyőnk esetén a klasszikus karácsonyfa talpnál maradunk, elrejthetjük annak kevésbé izgalmas külsejét egy-két apró trükkel. A talpat állíthatjuk kosárba, bádog edénybe, vagy a manapság trendi faládába. Mutatós lehet az is, ha a karácsonyfa talpat eltakarjuk valamilyen anyaggal, például a műszőrme, vagy az extra vastag fonalból készült takaró kiváló szolgálatot tesz, de egy egyszerűbb, szép anyag is ízléses lehet.

Ha kisebb fát választunk, érdemes azt asztalra állítani, sokkal szebben mutat. Akár kreatív megoldásokat is bevethetünk, mint például a lenti képen, ahol az egyik karácsonyfát szánkóra állították.

bottom7

bottom8

talp1

talp2

talp3

talp4

talp5

talp6

talp7

talp8

 

Forrás: Pinterest

Kültéri dekor karácsonyi hangulatban

Amerikában már-már versenyeznek a szomszédok egymással, hogy kinek látványosabb, extrább, trendibb a kültéri karácsonyi dekorációja. Sokszor az ízléses dekor ellenpéldájaként észvesztően túlzsúfolt megoldásokat is látni a kertekben, amelyek oltári nagy villanyszámlát is eredményezhetnek a villogó fénypompának köszönhetően.

Ha már kültéri dekor, én az ízléses és kreatív, akár újrahasznosított megoldások híve vagyok. Nem feltétlenül kell kertes ház ahhoz, hogy hívogató karácsonyi dekorációnk legyen: az ajtónál, a teraszon, a gangon, vagy a folyosón is bátran elhelyezhetünk pár ünnepre hangoló kelléket. A természet aranybánya: fenyőágak, tobozok, apró termések állnak a rendelkezésünkre otthonunk díszítéséhez. Őszi és téli séták alkalmával szívesen gyűjtöm be ezeket.

Nagy kedvencem a raklapból kivágott karácsonyfa, amit egyszerűen lefesthetünk, de ha van esetleg bádog locsolókannánk, a téli szezonban azt is használhatjuk fenyőággal vagy bogyós ágakkal megspékelve. Ha azon szerencsések körébe tartozunk, akiknek terasza vagy verandája van, akár egy kuckós téli sarkot is berendezhetünk. A szépen elrendezett, ünnepre hangoló kültéri dekor látványa örömet okoz a fárasztó nap után hazatérőknek.

 5
2

3
6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

 

Forrás: Pinterest

 

 

Nagy karácsonyi lámpa diy

Bagolyka a legutóbbi posztjában mesélt arról, hogy a Feilo Sylvania kínálatában lelt megoldást étkezőasztalának megvilágítására. Olyan izzót választott amellyel az eddig használt hagyományos égőt lecserélheti egy meleg fényű energiatakarékos fényforrásra. Igen, ma már a technikai fejlesztéseknek köszönhetően a LED-es fény is lehet meleg és adhat kellemes, szemnek nem bántó megvilágítását is.

Ez a felfedezés adta az ötletet, hogy megnézzük közelebbről is az imént említett gyártó Toledo Retro fényforrásait. Saját készítésű lámpagyártásba fogtunk, a lámpaszerelés klassz csapatépítő volt kis szerkesztőségünknek: fúrtunk-faragtunk, színre fújtunk, vezetékeket kötöttünk be, izgi volt! Elgondolkoztunk rajta, hogy hogyan tudnánk a különböző formákat –  hagyományos kialakítású, kis gömb, nagy gömb, gyertya és csavart gyertya formákat – gyakorlatban is kipróbálni.  Karácsony közeledtével adott volt a téma, három koncepciót szavaztunk meg és egy kis újrahasznosítást, illetve a tárgyak újragondolását is belecsempésztük: geometriai, klasszikus és az abszolút karácsony lettek a nyertesek.

A lámpákhoz nélkülözhetetlen alapanyagokat – textilkábeleket, foglalatokat, mennyezeti rózsákat  – a Tilkánal szereztük be, akik a cuccok átvételekor tartottak egy hasznos tanácsokkal teletűzdelt gyorstalpalót is.  A lámpák összerakását Bagolyka műszerész édesapja segítette némi szerelési munkával és szakmai tanácsadással, ezúton is köszönjük. Ha házilag szeretnétek, villanyszerelő bevonása nélkül megugrani a feladatot, mindenképpen javasoljuk, hogy kérjétek ki a Tilka szakembereinek segítségét, mert a két vagy három eres kábel kiválasztásától a földelt, nem földelt foglalatokon át a tehermentesítő használatáig mindenben tudnak tanácsot adni, de azt is vállalják, hogy a megálmodott kábelt, foglalatot, és kapcsolót össze is szerelik nektek. 

A geometriai karácsonyhoz egy geometriai formájú arany színű mécses tartót szereztünk be, és fúrtunk át a kábel átvezetéséhez. Ebből egy asztali lámpa lett, amihez egy csodaszép aranyfényű vintage fényforrást használtunk. Meghitt hangulatot varázsolhatunk vele a hálószobába, de az ünnepi asztal dísze is lehet.

kuszob_diylampak4
kuszob_diylampak3

A klasszikus karácsonyhoz Zsófi egyik kiselejtezett kuglóf sütőjét fújtuk le bronz színűre, antik hatást kölcsönözve ezzel a konyhai eszközből lámpatestté avanzsált sütőformának. Konyhapult vagy étkezőasztal megvilágításához lehet stílusos kiegészítő. (Itt például nagyon fontos a fém forma miatt az érintésvédelem, a megfelelő földelés!)

kuszob_diylampak2

Az abszolút karácsony koncepciót az ünnepre jellemző három színes – zöld, piros és fehér – kábelen logó csupasz izzóval valósítottuk meg.

kuszob_diylampak1

JÁTÉK!
Mivel nem tudtunk megegyezni, hogy melyik lámpa kié legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy a karácsonyi lámpákat kisorsoljuk közöttetek!  Ez lesz a mi ajándékunk a fa alá, játékra fel!

A játék menete: oszd meg a Facebook bejegyzést, és írd meg a blog FB oldalán kommentben, hogy melyik lámpa (1. geometriai, 2. klasszikus, 3. abszolút karácsony) tetszik a legjobban! A bejegyzést megosztók és kommentelők között december 18-án kisorsoljuk a lámpákat.

 

Fotók: saját

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!