küszöB

Kertünk ízléses és takarékos megvilágítása

Ha kertes házban vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, szánjuk időt és energiát a kültér megfelelő megvilágítására, és dobjuk fel a teret néhány stílusos lámpatesttel! Igaz, a naptár szerint a nyár hamarosan véget ér, de az indián nyár kellemes estéin is gyönyörködhetünk a hangulatos fényekben, ezért még nem késő belevágni!

A modern LED technológiának köszönhetően ma már remek kültéri fényforrások és lámpatestek közül válogathatunk, és mindennapi életünk során is élvezhetjük előnyeiket. Tökéletesen alkalmasak olyan nagy felületű terek, mint a kertek költséghatékony bevilágítására, mivel élettartamuk a hagyományos izzók többszöröse, akár 25 000 órát is bírnak, ezért a karbantartás igényük is jelentősen csökken. Annak ellenére, hogy energiatakarékos és ezáltal környezetbarát fényforrásokról van szó, még mindig nagyon sokan idegenkednek a LED-ektől rideg, kékes fényük miatt. Kezdetben ez lehet, hogy így volt, ám a technológia tökéletesítésével ma már a színhőmérsékletek széles spektrumáról választhatunk, hogy megtaláljuk a megvilágítani kívánt felület és ízlésünknek megfelelő megoldást.

Egy kert világításának kialakításánál is több szempontot kell figyelembe venni, elsődleges a biztonság, majd a kellemes hangulat megteremtése. A kerti utakat és lépcsőket érdemes télen-nyáron fénnyel ellátni, hogy ne kelljen az utat keresgélve a sötétben botorkálnunk. A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerti grillező, terasz, esetleg ha van medence, annak környéke is elegendő fényhez jusson az esti órákban is. Kiegészítésképpen természetesen hangulatvilágításról is gondoskodhatunk. Egy jól megválasztott fényforrással kiemelhetünk egy-egy számunkra fontos területet is, pl. a ház homlokzatát, kerti tavakat, csobogókat, sziklakertet is.

Mi jó választásnak tartjuk a Feilo Sylvania új, stílusos kültéri lámpatestekből álló Velite termékcsaládját, amelynek segítségével tökéletes hangulatot és biztonságot teremthetünk kertek, belső udvarok, kapuk, valamint az épületek falának megvilágításával. A modern kinézetű, filigrán Velite lámpatest család falra szerelhető, négyzet és kör alakú, beépített szenzorral, vagy anélkül is elérhető; egy nyitható nyílásszögű falra szerelhető lámpatestből, illetve egy L-alakú falra szerelhető lámpatestből és két különböző méretű L-alakú kerti állólámpából áll. Természetesen ezek a termékek meleg fényben is elérhetőek, valamint nagy hőtűrőképességgel rendelkeznek -20 foktól +45 fokig bátran használhatjuk őket.

Velite termékcsalád

 

Fotók: Feilo Sylvania

 

Éjjeliszekrény, cement lámpák és falmatrica Kele Sára, hazai tervezőtől

A Sarakele márkanév mögött álló Kele Sára tervező munkái között bútorokat, használati tárgyakat, grafikákat is találunk, emellett lakberendezési, belsőépítészei projektek is köthetőek a nevéhez, valamint saját cipőmárkáját is kifejlesztette. Díjakat nyert, hazai és nemzetközi kiállításokon is bemutatták a munkáit. Ma a számomra legkedvesebb design tárgyait ragadom ki projektjei közül.

A Sarakele Wally névre keresztelt kétlábú, falnak támasztott éjjeliszekrény egy kísérlet arra, hogyan lehet – az ökotudatosság jegyében – hulladék faanyagból izgalmas, minőségi bútort készíteni.

A tervező asztalosműhelyekből és fatelepekről maradék anyagokat (dió, cseresznye, fenyő, akác, tölgy, bükk, kőris, juhar, amarant, bambusz) gyűjtött, amelyek formájukban és feldolgozottságukban is különböztek. Ez az anyagok között megfigyelhető eltérőség inspirálóan hatott a tervezési fázisban. A bútor egyediségét és különlegességét a különböző faelemek harmonikus elegye adja, és azért, hogy megmaradjon természetes színük, kizárólag természetes olaj és viasz került a tetejére. Különösen szép a lilában pompázó amarant faelem, amely szó szerint színt visz a bútor megjelenésébe.

Sára vinyl falmatricáit a magyar népművészeti formák, motívumok és találmányok ihlették. Megtalálhatóak köztük a hagyományos piros színű madár, emberalak és virág motívumok egy kis mai csavarral, a Tavaszi szél vizet áraszt kottája, vagy az Irinyi János feltaláló nevéhez fűződő gyufa.

Harmadik kedvencem pedig a manapság oly trendi, indusztriális stílusba is beleillő betonra hajazó, de alapvetően cement és textil elegyéből készült búrájú lámpa, amelynek a tervező a Remiz nevet adta.  Függőlámpák és asztali lámpák is tartoznak a családba. Minden darab egyedi és kézzel készül, a színes kábelek pedig remekül feldobják őket.

Forrás: Enterteam, sarakele.hu

Lakberendezési projektek és design tárgyak a Position Collective-től

A Position Collective egy magyar design együttes, akik bútor- és enteriőrdesignra specializálódtak. 2010-ben alakult a magyar tervezőkből álló formáció, a márka pedig azóta is a hazai mellett nemzetközi sikernek is örvend. 2013-ban a kortárs London Junction kiállításon is bemutatkoztak, 2014-ben pedig Dubaiban is kiállítottak.

Simonfalvi Bence és Kertész Attila, a márka mögött álló tervezőpáros projektjeit itthon is megleshetjük: az Andrássy úti Zsidró hajszalon, a pozsonyi úti My Green Cup Café, vagy a Zona étterem mind szakértelmükről és fantasztikus ízlésükről tanúskodnak.

A projektjeik mellett design kollekcióik is zseniálisak, most személyes kedvencemet, a Pran lámpákat hoztam el nektek. A lámpabúra különlegessége, hogy sokszínűen variálható. A különböző színű, formájú fém és műanyag alkatrészek kombinációjából 50 féle világítótestet kaphatunk. Az alkotókat egy indiai utazás inspirálta a termék elkészítésében, a térség jellegzetességei megmutatkoznak a lámpák anyagában, színeiben, textúrájában. A Pran lámpa mellett érdemes felfedezni többi design tárgyukat is.

Forrás: Position Collective web, Position Collective Facebook

 

Egy lámpa második élete

Nagy híve vagyok a helyi világításnak, minden szobánkban több lámpa van, melyeket a hangulattól, funkciótól függően lehet kombinálni. A nappalinkban állt egy IKEA állólámpa, melyet legtöbbször derítésre használtam, azaz a visszatükröződő fénye ellensúlyozta, tompította az ablakból bejövő fényt, ugyanis az ellenfényben nem lehetett azok arcát látni akik az ablak előtti kék kanapén ültek. 

Na, ez a lámpa vált “földrengés” áldozatává, valahogy leborult egy mögötte lévő kép, ami magával sodorta a lámpát, a műanyag búra pedig csúfosan megrepedt. Sokáig gondolkodtam, mit lehetne tenni vele, már ott tartottam, hogy készítek egy új lámpaburát valamilyen hajlékony papírból, vagy műanyagból, amikor eszembe jutottak a Justa matricák, amiket karácsonyra kaptam. Róluk Tünde már írt korábban a Hazai termés rovatban. 

Annyira jól sikerült a projekt, hogy elhatároztam, megmutatom nektek, de sajnos a törött lámpáról nem készítettem képet. Azonban úgy tűnik, nem én vagyok az első, akinél felborult ez a lámpa, számtalan blogon találtam hogyan varázsoljunk új burát című posztot ehhez a lámpához.  Az egyik szép megoldás egy fa mintázatú verzió, ez azonban lekapcsolva mutat szerintem a legjobban:

Nálunk a fenti képen jobb oldalt láthatóhoz hasonlatos kisebb repedés keletkezett csak szerencsére, ezt pedig az erdő tematikájú matrica medvéje tökéletesen elfedi. A törött nappali lámpából így pár perc alatt stílusos és kedves gyerekszobalámpa vált. Hogy tetszik? 

Képek: Jems, Justa, saját

Dobozolás, de nem Tóték

Korábban Emlékgyűjtemény című posztomban az utazásokkal kapcsolatos élmények tartósítása kapcsán említettem a fém teás, kávés és csokoládés dobozokat, melyek gyakorta kerülnek be a bőröndünkbe. Legutóbb Portóból cipeltem haza egy elég nagy méretű aranyosan csillogó dobozt. Most Tünde inspirálására külön posztot szentelek nekik. 

Talán azért is szerettem bele a fém dobozokba, mert a  bolhapiacokon fillérekért juthatunk hozzá csodás darabokhoz. Csak nagyon ritkán képviselnek nagyobb értéket, hiszen élelmiszerek csomagolásaként körülbelül annyit értek, mint ma egy sörösdoboz. Mégis, ha az otthonunkhoz színben és hangulatban passzoló darabra bukkanunk, fel lehet vele dobni akár a konyhát, akár a nappali vagy a hálószoba polcait. Lehet belőle apróságok tárolására szolgáló rejtekhely, de kisebb-nagyobb átalakítással akár váza, virágcserép de gyertyatartó, lámpa, és óra is válhat belőle. Természetesen nem csak az antik, de az új dobozokat is érdemes eltenni és újrahasznosítani. Dobozoljatok Ti is! 

Képek: Pinterest

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!