küszöB

Púder, bőr és baglyok

Letisztultság, funkcionalitás és művészet. Ezek a szavak jutnak eszembe először a mai lakásbemutatóban szereplő dán villáról, amely a bagoly szoborral és a nappali falán található bagoly portréval azonnal belopta magát a szívembe.

A letisztult képekből nehéz elképzelni, de egy öttagú család lakásában járunk. Talán az lehet a trükk, hogy a gyerekjátékoktól a gitárokon át az erősítőig mindennek megvan  a saját fakkja, polca, tárolóhelye. 

Az otthonban izgalmasan keverednek különböző stílusok, a skandináv minimalizmus és természetesség jól megfér a vintage bútorokkal, bőr kiegészítőkkel és modern tárgyakkal. A szobák hangulatát egy-két karakteres bútordarab határozza meg, melyeket a visszafogott színek, zöld, púder és hófehér emelnek ki. A képzőművészeti alkotások, képek és szobrok még egyedibbé, személyesebbé teszik a tereket:

 

Forrás: Boligmagasinet, Petit & Small

Maximális helykihasználás skandináv módra

Szuper designos minilakásokat hoztunk mára a külföldi kitekintőben, gondolatban Svédországba repülünk, és megnézzük, hogy a Tengbom Architects hogyan is képzeli el egy egyetemista pihenésre és tanulásra szánt életterét.

Az eredetileg 25 nm-esre tervezett házikók méretét, hogy a diákok pénztárcájához igazítsák, lecsökkentették 10 (!) nm-re. Itt jön a képbe a skandinávok zseniális térkihasználási képessége, amit az IKEA óta mindenki ismer. Mennyezettől a padlóig minden egyes centiméter ki van használva, az alsó szinten elfér egy konyha az étkezőpulttal, íróasztallal és egy fürdőszoba fülkével. A galérián a pihenésé a főszerep, itt található ugyanis az ágy, és innen lóg alá egy vagány élénk zöldben pompázó pihenőhinta is. Az építészek, ahova csak lehetett polcokat terveztek be a kisebb méretű személyes tárgyak elhelyezéséhez. 

A végtelenségig leegyszerűsített formák világos natúr fa felületekkel párosulnak, amihez egy vidám, fiatalos színt, a kiwi zöldet választották, hogy az összhatás trendi és kúl legyen. A képeket elnézve az optimális helykihasználásának köszönhetően nekem egyáltalán nincs az az érzésem, hogy egy 10 nm alapterületű mini otthonban vagyunk, ti mit gondoltok?  

Forrás: TengbomInhabitat

 

Moziszékek új otthona

Nagy rajongója vagyok a régi moziszékeknek, ha lenne még hely, az előszobánkba biztos betennék egy mini sort. Ezek a vintage darabok nemcsak gyönyörűek, hanem rendkívül praktikusak is: különösen kis helyiségekben és apró méretű lakásokban tehetnek jó szolgálatot, ugyanis felhajtható ülésüknek köszönhetően nem igényelnek nagy teret. Remekül kombinálhatóak modern bútordarabokkal, de jól illenek skandináv és ipari stílusban berendezett enteriőrökbe is. 

A lakásba beljebb kerülve különleges hangulatot érhetünk el, ha az étkezőasztal körül néhány hagyományos ülőalkalmatosságot moziszékkel helyettesítünk. Nappaliba is el tudom képzelni, ha van egy szabad falfelületünk, de találtam olyan enteriőrt is, ahol a hálószobába van beállítva egy sorozat. Ez utóbbi nekem kissé fura, elvégre ki szeretne közönséget a hálószobájában?

A magánszférát elhagyva boltokat és éttermeket is fel lehet dobni néhány moziszékkel. A kínálat egyébként elég változatos: vannak egyszerűbb vonalvezetésűek vagy ívelt lábbal ellátottak, a kárpittal vagy bőrrel bevont székek kicsit kényelmesebbek, mint a sima fa ülőfelülettel rendelkező társaik. Az már hab a tortán, ha még a számozás is látszik. Itthon az ArtKRAFT-nál vagy a Möbelkunstnál lehet időnként szert tenni néhány példányra, de érdemes az online aukciós oldalakat is böngészni. 

 

Forrás: Pinterest, ArtKRAFT

Sárga ajtó és monokróm dizájn

Szeretem a skandináv lakberendezési blogokon megjelenő cikkeket, a rusztikus tömör hajópadlójú, a kazettás ablakokon beáradó fényárban úszó tereket minimalista dizájnbútorokkal berendezve, a sarokban egy tizenkilencedik századi hófehér cserépkályhával. Jó nézegetni, lehet álmodozni.

Ma azonban egy olyan lakást mutatok be nektek, amelyet itthon is el tudnék képzelni, akár egy csepeli lakótelep is otthont adhatna ennek az enteriőrnek. 

A Koppenhágától északra elhelyezkedő Køge-ban található lakást szigorúan monokróm hangulatban újították fel. A hófehér falak azonnal tágasabb tér érzetét keltik, a könnyed nyitott polcok pedig úgy biztosítanak megfelelő tárolást, hogy nem nehezítik el a teret. A konyha mérete nem a legideálisabb, de sikerült a szűk hely ellenére egy helytakarékos beépített paddal még egy étkezősarkot is kialakítani. A fehér keretet és nagyobb fehér bútorokat sötét tónusú tárgyak, szőnyegek és izgalmas feketére és szürkére pácolt bútorok egészítik ki, a fa bútorok ellensúlyozzák a fekete-fehér hidegségét. Az i-re a pontot a sárga bejárat ajtó teszi fel: 

Ilyen volt a konyha:

 

Forrás: fotók, eredeti cikk

 

Pajtaajtó asztalos műhelyből

A pajtaajtó elég megosztó, vagy kedveli valaki vagy nem, nekem mindenesetre nagyon bejönnek. Tény, hogy robusztus megjelenésükkel, fém vasalatukkal markáns megjelenést kölcsönöznek a térnek, éppen ezért csak néhány stílusnak állnak jól. Vidéki stílusú enteriőrökbe, indusztriális terekbe nagyon beleillenek, és skandináv otthonok különleges díszei is lehetnek.A nem létező Balaton-felvidéki víkendházunkba már be is terveztem egyet. 

A pajtaajtó különleges megoldás a fürdő és a közösségi terek, a háló és a nappali elválasztásához, de a konyha és a kamra között is egyedi nyílászáróként funkcionálhat. Az ajtók felületét ízlésünknek megfelelően lehet kezelni, színre kenni, a natúr színt egy kis lakkozással hangsúlyozni, a festésbe csiszolva antikolt hatást lehet elérni. Vasalatból választhatunk hangsúlyosabbat és visszafogottabbat is, de ha a tér és az ajtó elbírja, akkor a karakteresebb darabok mellé tegyük le a voksunkat. 

A Tölgyfa Design csapata fával dolgozik, többek között egyedi bútorokat, kiegészítőket és pajtaajtókat is terveznek és gyártanak. Érdemes a Facebook oldalukat végigböngészni, mert szuper tetszetős pajtaajtók kerülnek ki műhelyükből. A repertoár széles: a grafitszürke pasis ajtótól kezdve a romantikus fehérre csiszolt változatig és az öregített türkizkékig minden elképzelést megvalósítanak.

14358963_553544368170643_3125831637752167401_n

14425328_553544248170655_7065550898624888546_o

14355702_553544311503982_944571032719588006_n

14502877_558031287721951_1330949885203646796_n

 

Forrás: Tölgyfa Design

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!