küszöB

Minimalista tojások

Előző héten már írtam arról, hogy eddig nem sokat foglalkoztam a húsvéti dekorációval. Talán az volt az oka, hogy nem csigáztak fel a sztenderd piros vagy kékfestő színekben pompázó tojások. A mai mustrában olyan vagány, kreatív ötleteket hoztam, ami mindennek mondható, csak tradicionálisnak nem. Ráadásul nagy részük otthon fellelhető kellékekkel könnyedén elkészíthető: alkoholos filccel, régi újságpapírral, szalvétadarabokkal és ragasztóval, hajgumival vagy befőttes gumival és a kamrában található zöldségekkel vagy fűszerekkel izgalmas dekorációt készíthetünk. A természetes festési módokról itt olvashattok egy jó kis összeállítást. Nekem a minimalista, fekete-fehérek a kedvenceim. 

Ha pedig már elfogyott az összes tojás, akkor csak gyönyörködjetek a képekben. Boldog húsvétot!  

Képek: Pinterest

Szőnyeg körkép

Kéthetente kedden a Kézzelfogható rovatunkban hasznos lakberendezési ötleteket, praktikus tanácsokat igyekszünk összegyűjteni, amelyek egy-egy lakberendezési probléma megoldásában kiindulási pontot adhatnak. Nálam a szőnyeg kérdés mindig kicsit mostoha témakör volt: mivel nem hosszú távra terveztem egy-egy lakásban, nem keresgéltem a tökéletes darabot. Most költözés és saját szőnyegvásárlás előtt állok, így az általam nemrégiben összegyűjtött tippek közül néhányat a blogon is megosztok veletek.

Ha szőnyeget vásárolunk, van néhány tényező, amit feltétlenül meg kell fontolnunk: mekkora helyiségbe választunk szőnyeget? Mekkora igénybevételnek lesz kitéve? Milyen színű, mintájú, anyagú és formájú legyen? Milyen funkciót fog betölteni?

A szőnyegek alapvetően meghatározzák a lakás hangulatát: növelik a melegséget és az intimitást, tereket és funkciókat kötnek össze, vagy határolnak el, kényelmes, puha járófelületet biztosítanak, mindemellett stíluselemei is az otthonunknak. Szőnyeget ideális esetben több évre választunk, célszerű a döntést alaposan átgondolni, többfélét megnézni és megtapogatni, mielőtt egy nagyobb összegű beruházásra adjuk a fejünket.

  1. Bútorhoz és szobához válasszunk szőnyeget, ne pedig fordítva. Szőnyegvásárlás előtt mindenképpen mérjük le a teret, ahova a szőnyeget elhelyeznénk, és a bútorokat, amelyek a szőnyegen, vagy a szőnyeg körül lesznek.
  2. Fontos, hogy konzisztensek legyünk: ha például három ülőbútorunk van a nappaliban, ideálisan vagy mindegyiknek az összes lába legyen a szőnyegen (úgy, hogy a fotelek, kanapék hátsó lábai mögött hagyjunk még kifutó szőnyegezett felületet), vagy mindegyiknek csak az első lábai legyenek a szőnyegen, avagy egyik lábaik sem legyenek a szőnyegen. Személy szerint az első kettőt preferálom (vagy az utolsóból azt a verziót, amikor a szőnyeg alig pár centire van a kanapétól), hiszen ez nagyon szépen kijelöli a helyiség funkcióját, egybeköti a teret, és persze nem kell a lábunkat nyújtogatni, hogy le ne lógjon a szőnyegről.
  3. A helyiség alakjával összhangban helyezzük el a szőnyeget.
  4. Hálószobába, gyerekszobába nem ajánlott padlószőnyeg a porosodás miatt, illetve a gyerekszobába hosszú szálú szőnyeg sem ajánlott.
  5. Ha nincs kisgyermek a családban, az étkező is kaphat szőnyegezett keretet: ilyenkor fontos, hogy a székek kihúzva is rajta legyenek a szőnyeg felületén, így szépen kijelölhető az étkező funkciója, és még nem is fogunk beleakadni a felgyűrt szőnyegvégekbe.

Alább egy általam hasznosnak vélt szőnyeg elhelyezési útmutatót találtok (tedd: türkiz, ne tedd: szürke), illetve ennek az alapelve mentén néhány inspiráló ötletet.


Forrás: How to choose the perfect rug size?, Pinterest

Tónusok, formák, textúra és minta

Egy  újrahasznosított cementlapokból összeállított fal ihlette ezt a posztot, ahol a látvány annak ellenére volt harmonikus, hogy a színek és minták sokaságát helyezték szép sorba a falon.

De mi adja a harmóniát? Mivel szépségről és ízlésről van szó, nincsenek objektív válaszok. Elméletben különböző kategóriákba fogható össze mindaz, ami egy összképet, egy szoba, egy lakrész, egy burkolat összeállítását egységessé teheti. Ezek pedig a minta, színek vagy tónusok, formák, és a textúra. Minél több kategória egységes, annál egyhangúbb, konzervatívabb lesz a látvány. Ha az összes eltér, nehezen találjuk meg a harmóniát. Kettő vagy három egységével viszont izgalmas összhatást érhetünk el.

A már említett patchwork cementlap fal jó példa a méret, forma és textúra egységére, ahol egy-egy visszatérő mintázat tovább erősíti a látványt.  Már kissé nehezebb a dolgunk, ha egy letisztultabb, egyszerűbb verziót szeretnénk. A gyártók kínálatában találhatunk olyan sorozatokat, amelyekben hasonló színekben különböző mintákat válogattak össze, így ezek keverésével biztosra mehetünk.

kuszob_harmonia11

kuszob_harmonia6

kuszob_harmonia1

kuszob_harmonia5

Nagyon izgalmas végeredményt érhetünk el, ha olyan csempét választunk, ahol a méret azonos, de a színek és a textúra különbözőek, de játékos hatása van a jobb oldali képnek is, ahol az eltérő méretű és alakú darabokat a színtónus foglalja egységbe:

kuszob_harmonia7

A színek harmóniája azonban nem azonos színeket, hanem hasonló karakterű, tónusú színeket jelent. Ha minden egyszínű, unalmas, lapos lesz az összhatás. Azt a látványt érezzük a legharmonikusabbnak, ahol több rétege van a színek és minták keveredésének. Ebben az enteriőrben például a pasztelles, natúr árnyalatok és minták adnak kifinomult, letisztult képet:

kuszob_harmonia3

A színek összefogó erejére egy izgalmas megoldás, ha mintás és egyszínű, különböző textúrájú anyagokat kombinálunk.  A kevesebb szín elegánsabb,  a több vagányabb hatást eredményez:

kuszob_harmonia9

Aki pedig már haladó szintre vitte az anyagok, méretek és színek keverését, próbálkozzon a mintákkal. Ha színben és tónusban egységes mintázatokkal dolgozunk, elegáns hatást érhetünk el, de elütőek kombinálásával vadabb összképet kapunk:

kuszob_harmonia_2

kuszob_harmonia10

Korábban írtam már a fehér egységesítő erejéről. Ha színes tárgyakat szeretnénk halmozni, vagy sokszínű párnákkal, textilekkel díszítjük otthonunkat, érdemes fehér, vagy törtfehér falakkal kiemelni a színek kavalkádját. Ez az enteriőr szerintem sokkal jobban működne fehér falakkal, és világosabb, neutrálisabb színű kanapéval:

kuszob_harmonia4

Nevezzetek konzervatívnak, de számomra a színek, formák és minták keverése már túl sok. És nehéz változtatni is, hiszen mondjuk egy díszpárna lecserélésével nem változik meg az összhatás. Tehát úgy gondolom költséghatékonyabb ebben az esetben egyszerűbbnek lenni.  De ízlések, és pofonok… a lényeg, hogy merjünk kombinálni, mert többféle harmónia létezik. Jó kísérletezgetést!

Képek: saját, PinterestPataki Tiles

Harmónia mesterfokon: kotyoGO

Amikor Zsófi barátnőm egy korai reggeli időpontban invitált kedvenc kávézójába, kizárólag az motivált, hogy végre hosszú idő után találkozni tudunk – a hajnali kelés már kevésbé vonzott. Ugyan már többször említette, hogy van egy új törzshelye, ahova minden reggel kávézni jár, fogalmam sem volt, hogy hova is megyek, kotyoGo, kotyoGo, Szent István körút, házszám-keresés, és csak vittek a lábaim… Hát így jutottam el a kotyoGO-ba életemben először, de azóta már többször vissza is tértem. Azt kell, hogy mondjam, nem csak Zsófinak örültem meg aznap reggel, hanem annak a miliőnek, ami egyszerűen csupa báj, magával ragadó otthonosság és harmónia. Ez Gabi kávézója, a kotyoGO.

20160304_191649

Gabi sokáig HR vezetőként dolgozott egy multinál, aztán egyszer csak mert nagyot álmodni és belevágott saját vállalkozásába. 2015 novemberében nyitotta meg  a kotyoGO-t a Szent István körúton, amelynek elődje a Visegrádi utcában működött pár hónapig, de hamar meg is érett a bővülésre.

Az üzlethelyiséget, ahol a kávézó működik, Gabi teljesen romos állapotban vette meg. Konkrét, határozott elképzelései voltak a kialakítást és az enteriőr stílusát illetőleg, és embert próbáló öt hét alatt mindent meg is valósított. Így nyerte el jelenlegi küllemét a kávézó, amely amellett, hogy otthonos és közvetlen, még emberközeli is – mind a fogadtatást, mind a termékeket, a kínálatot és az árakat illetőleg. Szomszédok, környékbeliek, betérő vendégekből lett törzsvendégek: igazi baráti társaság alakult már ki itt az elmúlt hónapokban. A vendégek elvitelre is kérhetnek kávét és egyéb finomságokat, vagy azokat ott helyben is élvezhetik: Gabi figyel a jó minőségű, ízletes termékekre és az ízléses, guszta tálalásra, ahogy az a képeken is látszik.

A legjobb ötletnek azt tartja, hogy  mobil, egységes kinézetű bútorokat gyártatott asztalosával, ezért azok könnyedén átrendezhetők, így egy-egy baráti vagy céges társaság is kényelmesen elfér, ha arról van szó.
A szigorú szabályozásoknak, követelményeknek mind utána kellett járni és szem előtt tartani, de Gabi még ezeket is ízlésesen tette: például a WC második ajtaja egy nyers fából készült lengőajtó, ami a cementlapokkal együtt rusztikus, vidéki bájt kölcsönöz a helyiségnek.

Az én kedvenceim  a kuckós, párnás kirakati hely, illetve a pult felé lógatott világítás befőttesüvegekből. Gabi kávézója jól példázza, hogy a lakberendezés nem úri huncutság, finom stílusérzékkel, jó ötletekkel szuper trendi helyet alakított ki, amiben a szíve-lelke benne van.

kotyoGO, 1055 Budapest, Szent István körút 21.

IMG_3327

IMG_3330

IMG_3333

20160304_190953

20160304_191100

20160304_191141

20160304_191204

20160304_191319

20160304_191354

IMG_3328

20160304_191615

 

Az előnyök kidomborítása, azaz Homestaging

A Homestaging segítségével tudatosan és professzionálisan felkészítheted a lakásod az ingatlanpiacon történő értékesítésre. Ha szeretnéd az üzletet mihamarabb és minél jobb áron  nyélbe ütni, hívhatsz szakembert, aki megmutatja, hogy milyen feladatokat kell ahhoz elvégezned, hogy otthonod a legelőnyösebb arcát mutassa az érdeklődőknek. A hirdetés elkészítéséhez szükséges profi fotók és az azt megelőző styling nagyon fontos: sokat dob az összképen, ha eltűnnek az oda nem illő bútordarabok, kidobásra kerülnek a limlomok, és stílusában harmonizáló kiegészítők és zöld növények költöznek be a térbe. Az ingatlanközvetítők tapasztalata szerint egy jó fotósorozattal nagyságrendekkel nagyobb érdeklődést lehet generálni, mint rendezetlen környeztet ábrázoló, életlen képekkel.

Pontosan ezt történt Zsuzska barátnőm lakásával, amikor úgy gondolta ideje menni Zuglóból, és eladni az egyik új építésű lakóparkban található otthonát. Márpedig, ha ő egyszer elhatározta magát, akkor nincs mese, menni kell, valószínűleg én több könnyet hullattam kis lakásáért, mint ő. És hogy én miért is szerettem annyira?

Zsuzska 40 m2-es amerikai konyhás nappalis + 1 hálószobás otthona remekül példázta, hogy a lakberendezés nem csupán pénz kérdése. A nagyszüleitől örökölt antik bútorokat remek stílusérzékkel vegyítette modern darabokkal: a robosztus, faragással díszített komód és a thonet ruhafogas jól megfértek a  magasfényű konyhabútor, a fém csővázas-műanyag székek és a modern művészeti nyomatok mellett. 
Az értékesítéshez szükséges fotók elkészítéséhez jó alappal rendelkeztünk, már csak ki kellett domborítanunk a lakás jó adottságait és bensőséges hangulatát. A nappali fotózásakor nem volt lényeges szempont a teljes helyiség megmutatása, egy hangsúlyos sarok bemutatása volt a cél, így esett a választásunk a komód, a dolgozóasztal és a kanapé alkotta háromszögre, amelyet a falon található egyedi művészeti nyomatok tesznek teljessé.  
 
zsuzska_elotteutana_nappali_nokeret

Fent: ilyen volt / Lent: ilyen lett

A konyha egy amerikai konyhás nappali része, amely magasfényű konyha bútorával és a beépített, csúcstechnológiás gépeivel  abszolút a modern vonalat hivatott erősíteni a lakásban. 

zsuzska_elotteutana_konyha_nokeret_nofekete

Fent: ilyen volt / Lent: ilyen lett

A hálószoba központi eleme a szintén nagyszülői örökségből származó nagyméretű franciaágy. Ezt állítottuk a kép középpontjába, de apró részletek is megbújnak a szobában, mint például a falat egy-egy sávban díszítő óarany színű, barokkos tapéta és a thonet virágtartó, amely itt éjjeli szekrényként funkcionál. 
 
zsuzska_elotteutana_halo_nokeret

Fent: ilyen volt / Lent: ilyen lett

Legnehezebb dolgunk az erkélyen akadt, amely kialakítására a barátnőm nem fordított elég időt, így érkezésünkkor lehangoló látványt nyújtott.  Az erkélyen található kerti bútorok, farönkök, tuják és egyéb kiegészítők segítségével  mégis sikerült egy barátságos, pihenésre invitáló sarkot kialakítanunk.
 
mandala5

Ilyen lett

Az antik és a modern keveredése a káddal ellátott fürdőszobában is tetten érhető, ezt próbáltuk a thonet szék és a fürdőszoba szekrény megmutatásával érzékeltetni. 

mandala4

Ilyen lett

Azóta a lakás már gazdára is talált és Zsuzska is megtalálta új otthonát, ami épp egy kis átalakításra vár. Ha olyan jól sikerül majd, mint az előző lakása, biztosan beszámolunk róla. 

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!