küszöB

Thonet szék upcycle

A thonet szék Michael Thonet nevéhez fűződik, aki a fa meghajlításával kísérletezett. Kitartása eredményesnek bizonyult, az 1851-es Londoni Világkiállításon nagy sikerrel mutatta be a gőzöléssel meghajlított fából készült bútordarabokat. A támlásszék titka az alaptípus állandó és variálható elemeinek nagyszerűségében rejlik. A kör alakú ülőlaphoz U alakban megformált háttámla kapcsolódik, amely kissé íves hátsó lábakban végződik. Itt jön képbe a variálhatóság, a támla kialakítására ugyanis számos változat készült. Népszerűségét tetszetős, kecses formájának, takarékos anyaghasználatának és tartósságának köszönhette, amely azóta is töretlen. 

A mai összeállításban a szék különböző továbbhasznosítási és átalakítási lehetőségeinek néztünk utána. Nagyon jól állnak neki a színek, legyen az sötétszürke, natúr zoknival vagy a tarka-barka vidám színek. Remekül megfér az étkezőasztal körül is modern design társaival együtt. A kör alakú ülőfelület megnyomásával vagy egyedi kárpitozásával igazán karakteressé tehetjük. Beállíthatjuk a hálószobába stílusos éjjeli szekrénynek vagy használhatjuk bohém virágtartónak is. 

 

Forrás: PinterestWikipedia

 

 

Kompakt problémamegoldás

A Paq Chair valószínűleg sok albérletben élő fiatal problémáját képes megoldani, a szék létrejöttét is egyik lakásból egy másikba való költözés ihlette. Az ötlet Csire Géza fiatal formatervező fejéből pattant ki, új albérletbe költözött, ahová csak egy szivacsmatracot vitt magával, és azon tűnődött, hogyan rejthetné el a napközben rendetlen látványt nyújtó ágyát. Géza fogott egy papírdarabot, és addig hajtogatta, amíg rájött a megoldásra: ha a szivacsból hengert formáz, majd a két végét összezipzárazza, és behajtja az egyik felét, annak bizony egy ülőalkalmatosság lesz az eredménye. Egy remek huzattal kiegészítve egy babzsákra emlékeztető, ám annál stabilabb, trendi fotelt kapunk. Több éves kísérletezés és fejlesztés után a világon egyedülálló találmányt 2012-ben ismerhette meg a nagyközönség, most pedig megcsodálhatjuk a vadonatúj kollekciót.

paq_presskit_s_07

 

paq_presskit_s_08 paq_presskit_s_06

(tovább…)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!