küszöB

Andi rádiója

Egy nagyon kedves ismerősöm lakásának éke a mai újrahasznosított dizájn rovat főszereplője, egy szekrény méretű felújított rádiós lemezjátszó, azaz zeneszekrény. Andi kreatív szakember, szépérzéke, harmóniára való törekvése az egész lakásán tükröződik. Van pár olyan különleges bútora, amit ő festett, vagy festetett át, de főműve, a bolgár rádió véletlenül került hozzá. 

Az irodába vitte be egy új kollégája, aki nem sokáig maradt, ellenben ott hagyta a működésképtelen rádiót. Hogy ne dobják ki, megmentette. Elkezdett szerelők után kutatni a neten, és a Népszínház utcában bukkant rá a szakemberre, aki már a rádió neve alapján be tudta azonosítani a modellt. Resprom Lira ’69.  Két ember és egy kombi autó kellett a szállításhoz. 

Andi célja nem csak az volt, hogy működjön a régi rádió, szerette volna úgy átalakíttatni, hogy digitális eszközökhöz is csatlakoztatható legyen. A lemezjátszó kimenetelét varázsolta bemenetté a mester, olyan zseniális módon, hogy minden funkciója használható maradt. Így ha akarjuk a tabletről szólhat a muzsika, de a klasszikus bakelit korongokkal is jól boldogul a rendszer. A dizájnos lábak Andi ötleteit és édesapjának ügyes kezét dicsérik. 

“Jó meleg hangja van, imádom, ahogyan Jack White szól a rádióból. Biztos lehetne még rá költeni, de én bírom, ahogyan recseg, és hogy be kell melegednie, az első pár percben nincs hangja” – meséli Andi. Én pedig imádom a háttérben a bontott tégla falat, amely csodálatosan keretezi az upcycle zeneszekrényt. 

 

Képek: saját

Kelet-londoni oázis

A Pantone minden év decemberében kihirdeti a következő év meghatározó színét, amely 2017-ben a Greenery lett, ahogyan Tünde korábban már beszámolt róla: “a Pantone nem titkolt szándéka az volt, hogy szembeállítsa rohanó világunkat a természet nyugodtságával, és hogy visszavezessen bennünket a természetbe, ahol újra megélhetjük a frissességet, életerőt és energiát.”

Nos, valami hasonlót akarhattak elérni a kelet-londoni Clapton Tram tulajdonosai is. Amikor először megláttam a képeket, azt hittem egy botanikus kertet, vagy üvegházat nézek, de az átalakított viktoriánus istálló és lóvasút-megálló ma fotóstúdióként funkcionál. Kihasználva a nagy belmagasságot, és az ablakokon beáradó természetes fényt, rengeteg növénnyel és a zöld százféle árnyalatával töltötték meg a teret. 

A látható gerendákkal és bontott-téglával ékes rusztikus tér letisztultságát fehérre meszelt falakkal, és lépcsővel érték el, melyet érdekes kompozíciókba rendezett zöld növényekkel és modern bútorokkal, különleges textúrákkal tettek izgalmassá. Tovább fűszerezi az összképet a réz lámpaburák és asztalok csillogása, a lila, és sárga kiegészítők élénksége. A padló egyedi betonburkolata pedig hol mohás sziklának, hol hullámzó tengernek tűnik.  Jó példa ez az enteriőr arra, hogy ne féljünk sokféle, hasonló színárnyalatot kombinálni:

 clapton_kuszob1

clapton_kuszob2

clapton_kuszob3

clapton_kuszob4

clapton_kuszob5

clapton_kuszob6

clapton_kuszob7

clapton_kuszob8

clapton_kuszob10

Fotók: Clapton Tram

 

Saját Provance

Sokféle lakberendezési irány létezik, ahonnan ötleteket meríthetünk, de otthonunk csak akkor lesz a sajátunk, ha magunkat is beletesszük. A lakberendezők által megálmodott dizájnos terek sokszor magazinszerűen üresek és élettelenek, mert a tulajdonosok személyisége nem tükröződik a szobákon. Én éppen ezért az eklektika híve vagyok, a számomra szimpatikus stílusok, hangulatok, elemek kombinációjával saját, egyedi világot hozok létre.

Ami nem jelenti azt, hogy a tereken nem érhetőek nyomon a különböző inspirációt adó stílusok. Ezek közül a mi otthonunkra az egyik legjellemzőbb a provanszi, amely számomra a kopott, fehér, napszítta régi fa, természetes kő, terrakotta, natúr textilek, pasztell árnyalatok, és időtlen elegancia szavakkal írható le. Nekem nem igazán tetszik az a kékeszöld árnyalat, ami sok festék provanszi verziója, így én ezt kihagytam a palettámból, helyébe az olívazöld, és kávé árnyalatai kerültek. 

Ha ez a stílus számodra is vonzó, kezdd a fehérrel, nézd meg miként világosíthatod ki a tereket, tisztíthatod le az enteriőrt. Hol jöhetnek a képbe a természetes anyagok, a fa, kő, terrakotta. A hatás eléréséhez  néha elég lecserélni a díszpárnákat és betenni pár kaspót, növényt. Ezekkel az egyszerű ötletekkel becsempészheted a provanszi udvarházak hangulatát otthonodba, és a következő felújításkor, a csempe, padlólap lecserélésével, egy rusztikusabb kőfallal, bontott téglafallal léphetsz tovább. Keverd bátran a provanszi elemeket régi bútoraiddal, modernebb darabokkal, kedvenc kanapéddal, és legkedvesebb színeiddel saját, egyedi stílusod létrehozásához. 

provance_kuszob

provance_kuszob2

provance_kuszob3

provance_kuszob4

provance_kuszob5

 

Forrás: Pinterest

Újrahasznosított burkolatok

Tünde már régóta nyaggatott, hogy írjam meg lakásunk bemutatóját. De valahogy sosem éreztem ihletet. Eddig. Zsófi bontott téglás posztja után következzenek lakásunk újrahasznosított burkolatai. Nagy divatja van a régi cementlapoknak, de azt kevesebben tudják, hogy bontásra ítélt házakból megmentett mázas meiseni porceláncsempére is bukkanhatunk.

Az én lelőhelyem az Antik Tüzép Szentendre határában. Innen származnak a kandallónk bontott téglái, a parkettába illesztett parázsfogó cementlapok – melyek állítólag egykor egy angol vidéki kastély ebédlőjét díszítették –  a konyha szintén bontott téglaburkolata, ami egy kéményt rejt, valamint a zöld csempe is, az említett meiseni porcelán. A kandalló párkányául szolgáló gerenda kivétel, azt egy budai építkezésen fogadtuk örökbe. 

kuszob_bontott1

kuszob_bontott2

kuszob_bontott3

 

 

Reneszánszukat élő bontott téglafalak

Az interneten és ismerősök körében is azt tapasztalom mostanság, hogy újra dívik a beltéri látszó téglafal mint látványelem. Számos kérdés felmerülhet azokban, akik fontolgatják a látszó téglák enteriőrben való alkalmazását, így picit utánajártam, mik is az alap tudnivalók, mielőtt belevágnánk  egy saját téglafal projektbe.

tegla3

Látszó téglafalat kaphatunk akkor, ha a régi falazatról eltávolítjuk a vakolatot. Rendkívül szép felületek bukkanhatnak elő ilyenkor, amelyekben az alapos tisztítás és felületkezelés után sokáig gyönyörködhetünk anélkül, hogy folyton egy tonnányi port kellene feltakarítanunk. Érdemes szakember véleményét kérni a megfelelő impregnálóról,  amivel a felületet kezelni szeretnénk. Az impregnáló nagy előnye, hogy nem hagy nyomot, viszont megakadályozza a porosodást, eredeti bájában engedi tetszelegni a téglákat. Természetes anyagról lévén szó (a tégla agyagból készül égetéssel) melegséget sugároz, amire a narancsos, barnás, kopottas szín is ráerősít.

Teljesen különböző stílusú enteriőrökben is szuper látványelem a téglafal: legyen szó ipari loftról, rusztikus családi házról, de modern, vagy éppen country stílusú lakásokban is jól mutat. Érdemes jól átgondolni, hogy mekkora falfelületen szeretnénk téglaburkolatot, hiszen eltúlozva olyan érzésünk is lehet, mintha összenyomná a teret. Tény, hogy a kevesebb néha több – ez esetben is.

A másik módszer a téglafal kialakítására, ha bontott téglát vásárolunk. A szeletelt tégla nagyjából két centi teret vesz csak el a helyiségből, és a rakott fal úgy néz ki, mintha eredeti lenne. Mivel a bontott téglák régi épületek falait alkották, esélyünk van néha egy-két címerrel, monorgammal ellátott darabra is szert tenni. Ezek különös bájt kölcsönöznek a térnek.

Nagyon fontos, hogy rendelésnél mindig számoljunk rá plusz 25-30%-ot, hiszen a szállításnál gyakran törnek a darabok. Ha a bontott tégla mellett döntünk, és a sarkoknál is igényesen kinéző végeredményt szeretnénk látni, 45 fokban vágassuk le a szeleteket, és úgy illesztessük őket össze, mintha a sarok burkolata is egy darabból állna.

A fugázásnál egy centit érdemes hagyni, és ügyelni kell a homok színére, amit a habarcsba kevertetünk. Ha megszáradt a fuga, vizes kefével dörzsöljük le a sápadtkásnak tűnő falunkat, majd ha ismét megszáradt, utána jöhet az impregnálás, ami kihozza a szép téglaszínt.

Na, és persze ha valaki nem barátkozik meg a nyers téglaszínnel, vagy stílusban másra vágyik, festve is szuper mutatós.

tegla1

tegla5

tegla6

tegla4

tegla7

tegla2

 

Forrás: TérkultúraPinterestÁgy, Asztal, TV blog

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!