küszöB

Újragondolt régi csónakok

Tegnap egy nagyszerű Balaton-felvidéki helyen jártunk, a Neked főztem gasztrokocsmában Zánkán. Az újhullámos hely tavaly nyílt a zánkai református templom és a Gyógynövény-völgy mellett, ízletes gasztro-csodáival, kellemes atmoszférájával, kedves kiszolgálásával hamar belopta magát a szívembe.

Amíg az étel elkészült, a diófa árnyékában limonádézva nem győztem kapkodni a fejem, annyi jó újrahasznosított ötletet láttam a kerthelyiségben. Néhány ójragondolt balatoni design ötletet már a Balaton-felvidéki upcycle bejegyzésünkben is összegyűjtöttünk, de úgy látszik a tárház kifogyhatatlan.

Volt itt régi bádogedény, amiből virágkaspó lett, fatörzsből lett asztalka, fűszernövény jelölő, ám a legnagyobb kedvencem (és az ott lebzselő gyerekek kedvence is) az újragondolt régi csónak volt. Szinte minden gyerek megfordult ott, és egy pillanatra hajós kapitánnyá, képzeletbeli utassá váltak.

Egyszerű és nagyszerű ötlet: egy régi, nem használt csónak oldalát megynyitották, belsejét kipárnázták, és a kerthelyiség egyik kedves,  jó kilátással bíró szegletében elhelyezték. Mellette hetykén az evezőlapátok – maga a tökély: gyerekek birodalma, családi fotók ideális helyszíne.

Körbenéztem, milyen csónakos ötletek pörögnek még a neten: újragondolhatjuk a régi csónakokat homokozóként, polcként, halastóként, de sziklakertet, vagy kerti ücsörgőt is varázsolhatunk belőlük. 

 

Képek: We Love Balaton, saját, Pinterest

 

Játékos újrahasznosítás

A mai napra egy rendhagyó posztot hoztam az újrahasznosított design rovatba – itt általában egy-egy újrahasznosított ötletet, újrahasznosítható anyagot, vagy tárgyat mutatunk be. Most viszont inkább olyan újrahasznosítható dolgokat válogattam össze, amiket már régóta gyűjtögettem gondolatban, és mindből játékos tárgyak, dekorációk készíthetők.

Mostanában menőek a Scrabble-szerű betűtáblák poháralátétként, fali dekorációként, ez pedig eszembe juttatta, hogy a klasszikus Scrabble betűk mellett akár régi számítógép billentyűzetből is kihozhatunk hasonlókat.

Ezt kicsit továbbgondolkodva beugrott a jó öreg Jenga is: amikor esküvői dekort kerestem, ott is belefutottam néhány Jengás upcycle ötletbe. A mostani kedvencem a pasztell színekben pompázó Jenga kulcstartó, amit nem is kell rejtegetni a kulcsos szekrényben, olyan mutatós:

Közben régi vonalzókból készült dekorációkat is találtam: antik piacokon, bolhapiacokon is bukkanhatunk szebb darabokra, amik akár fényképkereten, fényképtartóként, vagy asztallapon is visszaköszönhetnek.

A mai összeállítás utolsó tárgyai a régi kulcsok – ezekt is beszerezhetjük antik piacokról, vagy akár saját gyűjteményünkben, felmenőinktől is lehetnek feleslegessé vált darabok. Jópofa akasztóként, vagy óralapon is kiváló helyet találhatunk nekik.

Jó újrahasznosítást és barkácsolást!

Képek: Pinterest

Fonott kosarak a lakásban

Különböző méretű és formájú fonott kosara szerintem mindenkinek van otthon, felhasználhatósága rendkívül sokoldalú. Én leginkább tárolásra használom, újságot tartok benne, de a fürdőszobában is fellelhető néhány darab a kisebb piperecuccok rendszerezéséhez. Természetességüknek köszönhetően jól belesimulnak bármilyen enteriőrbe, mivel nagyon mutatósak a tárolás mellett, dekorálásra is kiválóan alkalmasak. A kandalló mellett stílusosan bekészíthetjük a fahasábokat, de a kis kosárkák kaspóként is jól működnek és nagyon jól mutatnak szobanövényekkel, illetve egy száraz levendulacsokorral is. 

Konyhában is elkel a stílusos segítség, a nagyobbakat gyümölcskosárnak használhatjuk, a kisebbekben evőeszközöket, fakanalakat tarthatunk, falra is akaszthatjuk, de a pultra is kihelyezhetjük. Ha van kedv és vállalkozószellem lámpaernyőt is készíthetünk egy szép, régi kosárból. Ha dekorálni szeretnénk, a falra szegezve is nagyon hangulatos tud lenni a sok fonott kiegészítő. 

 

Forrás: Pinterest

Felturbózott trófeák és agancsok a lakberendezésben

A trófeák gyűjtésének kultusza elsősorban a német gyökerű vadászati kultúrájú országokra jellemző, néhány generációval korábban pedig elég nagy divat volt ezeket az otthonokban is kifüggeszteni. A nagyszüleimnek is volt egy agancs szarva egy szelet fára rögzítve a bejárati ajtó felett, emlékbe kapták egy vadász ismerősüktől. Kicsiként mindig viszolyogtam tőlük, de mára mára már egészen megtetszettek a különleges formájuk miatt.

A trófea egyébként görög eredetű szó és győzelmi jelképet jelent. A vadász számára a trófea értékét az emlék és élmény adja, amely a zsákmányoláshoz fűződik. A mai lakberendezésben egyre több példát látok arra, hogy ezeket a régi családi ereklyéket, trófeákat, vagy a talált agancsokat ismét elkezdik díszként használni. Sőt, ezeknek a felújított, lefestett, ‘trendiesített’ változata is egyre gyakoribb. Pasztell, vagy arany és ezüst színekben is jól mutatnak, de natúr küllemükben is szépek.
Ha már van egy ilyen családi emlékünk (igazából kettő is, mert kaptunk még egyet), nekilátnék a csinosításának, és ki is tenném szívesen otthon, ha megtalálom a megfelelő helyét ehhez a lakásban. Tetszik benne, hogy van története, van hagyománya, a mai környezetben egy felújított köntösben is jól mutat, és emlékeztet a felmenőimre.

Tünde is kapott egyet ajándékba, erről láthattok elsőként egy fotót. Meleg szürke árnyalatot kapott a koponya rész, az agancs pedig megmaradt az eredeti csontszínében, menőn mutat a lakásukban. A többi fotót pedig én gyűjtöttem inspirálódásképpen, hiszen nemsokára nekilátok a trófea upcycle-nek.

Antler Hangers - in mint, silver, white, and gold! You can hang ornaments and holiday items from them too!

Antler wreath, white and gray- would be perfect for above my hand carved headboard!!

23 Diy Decoration Ideas Using Antler, Choice Is Endless


Fenton and Fenton sideboard

I totally glammed up these deer antlers and mounted them on a chalk painted…

Farmhouse style and painted furniture. Navy blue hutch and white dishes.

Maak van je piano een interieur object                                                                                         More

Antler - his European mount on the wall?

Une grande maison familiale dans un ancien bar de bikers |

Forrás: Tünde saját fotója, Pinterest, Wikipedia

 

Maradék parketta felhasználása a lakberendezésben

Maradék parkettából jópofa dolgokat lehet alkotni. Készíthetünk képkeretet, egynapos munkával ágyvégünk is lehet belőle, de újrahasznosíthatjuk laminált, vagy fa parkettánkat falburkolatként is, ki-ki válogathat a maga kedvére az ötletek közül.
Nálunk a családi pincében már halmozódnak a megmaradt, különféle színű és típusú parketták, és mivel pont ágyvéget keresek, eszembe jutott, hogy miért ne lehetne azt parkettából elkészíteni? Most ez lesz a következő projektünk, az Ikeás ‘Nordli’ (ágyvég nélküli) ágyunkhoz. A Pinteresten fellelhető ötletek közül a kör alakú, parkettával burkolt asztalka, a hatalmas óra, és az anyacsavarral kombinált ruha akasztó a kedvenceim.

 

Forrás: Pinterest

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!